Butkevičs: Dubultpilsonības jautājums jārisina nevis referendumā, bet ar likumu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā lietuviešu emigrantu iebildes pret ideju sarīkot referendumu par dubultpilsonības atļaušanu, šis jautājums būtu jāpieņem likumdošanas grozījumu, nevis referenduma ceļā, ceturtdien norādījis Lietuvas premjers, valdošās Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs.

Tiesa gan, sociāldemokrātu padomē, kurā piedalījās arī pats valdības vadītājs, pirms nedēļas tika pieņemts lēmums rosināt reizē ar oktobrī paredzētajām Seima vēlēšanām sarīkot saistošu referendumu par dubultpilsonību.

«Esam no ārvalstīs dzīvojošajiem lietuviešiem saņēmuši daudz vēstuļu ar ierosinājumiem nerīkot šādu referendumu, jo gadījumā, ja tas tiktu atzīts par nenotikušu, vēlāk Lietuvā nevarētu pieņemt citus tiesību aktus. Uzskatu, ka labāk visu risināt likumos, nevis referendumā,» žurnālistiem valdībā sacījis premjers.

Februāra sākumā Butkevičs izveidoja darba grupu, kam līdz 2.maijam jāizstrādā konstitucionālā likuma projekts dubultpilsonības jautājumā.

Šobrīd dubultpilsonība atļauta tikai tiem pilsoņiem, kuri aizbraukuši no Lietuvas līdz neatkarības atjaunošanai, kā arī viņu pēctečiem, bet netiek piešķirta tiem, kas izceļojuši neatkarības laikā.

Lietuvas Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka plašākai dubultpilsonības atļaušanai nepieciešami Konstitūcijas grozījumi. Attiecīgais konstitūcijas pants ietverts tajā pamatlikuma sadaļā, ko drīkst mainīt vienīgi referenduma ceļā. Lai tas tiktu grozīts, par to jānobalso vairāk nekā pusei balsstiesīgo pilsoņu, kas iekļauti vēlētāju sarakstos.

Lietuvas Seima Liberāļu kustības frakcija jau ierosinājusi rīkot referendumu par konstitūcijas grozījumiem dubultpilsonības jautājumā, bet galīgais lēmums jāpieņem parlamentam.

Liberālākas kārtības atbalstītāji pauž viedokli, ka dubultpilsonība jāatļauj, lai stiprinātu emigrantu saites ar Lietuvu un sekotu globalizācijas tendencēm, savukārt kritiķi uzskata, ka pilsonis var pa īstam būt uzticīgs tikai vienai valstij, un vienlaikus pauž bažas, ka ārvalstu pilsonību varētu mēģināt iegūt Lietuvas mazākumtautību pārstāvji, bet to savā labā varētu censties izmantot Krievija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu