Kolumbijas konstitucionālā tiesa legalizē viendzimuma laulības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolumbijas konstitucionālā tiesa ceturtdien legalizēja viendzimuma laulības, kas pirms tam izdarīts trijās citās Dienvidamerikas valstīs, paziņoja tiesas vadošā tiesnese Marija Viktorija Kalje.

«Tiesneši ar [balsu] vairākumu apstiprināja, ka laulība starp viena dzimuma cilvēkiem nepārkāpj konstitucionālo kārtību,» paziņoja Kalje.

Viņa uzsvēra, ka tagadējā laulību institūcijas definīcija civillikumā attiecas arī uz viendzimuma pāriem.

Saskaņā ar agrāk pieņemtiem lēmumiem geju pāri varēja oficiāli noformēt savas attiecības pie notāriem un tiesnešiem, tomēr juridiskā ziņā šīs attiecības bija pelēkā zona un pret tām tika iesniegtas apelācijas.

Konstitucionālā tiesa 7.aprīlī noraidīja petīciju pret vienlīdzīgām laulību tiesībām heteroseksuāliem un homoseksuāliem pāriem.

Tas bruģēja ceļu ceturtdienas lēmumam, kas noteikti nosaka, ka šādu vienlīdzību garantē konstitūcija, piešķirot geju pāriem juridiskas tiesības laulāties.

2010.gada jūlijā Argentīna kļuva par pirmo Latīņamerikas valsti, kur legalizētas viendzimuma laulības, un šim piemēram sekoja Urugvaja. Brazīlijā viendzimuma laulības ir faktiski atļautas kopš 2013.gada maija.

Meksikā viendzimuma laulības ir legālas galvaspilsētā Mehiko un dažos štatos. Meksikas Augstākā tiesa arī nolēmusi, ka viendzimuma laulību aizliegšana no Meksikas štatu puses ir nekonstitucionāla rīcība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu