Ķīna un Krievija kritizē ASV plānus Dienvidkorejā izvietot pretraķešu sistēmu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīna un Krievija piektdien kritizēja ASV plānus Dienvidkorejā izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmu. Vairāki Ziemeļkorejas sarīkoti kodolizmēģinājumi un raķešu izmēģinājumi ir pamudinājuši Vašingtonu un Seulu sākt sarunas par ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas THAAD izvietošanu Dienvidkorejā.

«Mēs abas esam dziļi nobažījušās par iespējamu ASV sistēmu THAAD izvietošanu Dienvidkorejā,» kopīgā brīfingā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu paziņoja Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji.

Šāds «solis iet tālāk par patiesajām iesaistīto valstu aizsardzības vajadzībām», uzsvēra Vans, piebilstot, ka šī sistēma «tieši ietekmēs Ķīnas un Krievijas stratēģisko drošību, ja tā tiks izvietota».

Ķīnas ministrs aicināja, ka, lai dabūtu Phenjanu pie sarunu galda, ir pareizi jāīsteno ANO pieņemtās rezolūcijas, kas liedz Ziemeļkorejai attīstīt ar ballistiskajām raķetēm saistītās tehnoloģijas.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja ceturtdien veica divus neveiksmīgus vidējā darbības rādiusa raķetes «Musudan» palaišanas mēģinājumus pēc tam, kad vēl viens neveiksmīgs mēģinājums notika aprīļa vidū.

Dienvidkorejas mediji arī vēstījuši, ka tuvākajā laikā varētu notikt arī Ziemeļkorejas piektais kodolizmēģinājums.

Ziemeļkoreja 6.maijā plāno valdošās Komunistiskās partijas kongresu, kurā valsts līderis Kims Čenuns, domājams, uzņemsies nopelnus par valsts kodolprogrammas pacelšanu jaunos augstumos.

Vairāki analītiķi uzskata, ka piektais kodolizmēģinājums varētu notikt neilgi pirms kongresa.

Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir paziņojusi par vairākiem nozīmīgiem sasniegumiem ceļā uz ASV teritoriju sasniegt spējīgas starpkontinentālās ballistiskās raķetes izstrādi.

Phenjanas izsludināto sasniegumu vidū esot miniatūra kodolgalviņa, ko var uzstādīt uz raķetes, Zemes atmosfērā ieiet spējīgas kodolgalviņas izstrāde, kā arī cietās raķešdegvielas dzinēja izmēģināšana.

Korejas pussalā ir pastiprinājies saspīlējums, kopš Phenjana janvārī veica ceturto kodolizmēģinājumu, bet februārī īstenoja raķetes palaišanu, kas tiek uzskatīta par maskētu ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

ANO Drošības padome reaģēja uz šīm darbībām, nosakot līdz šim stingrākās sankcijas pret Ziemeļkoreju, kas pēc tam vairākkārt draudēja ar uzbrukumiem Dienvidkorejai un ASV.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu