Igaunijai ir mērķis kļūt par ANO DP nepastāvīgo dalībvalsti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no Igaunijas lielākajiem ārpolitiskajiem mērķiem pēc Eiropas Savienības (ES) prezidentūras ir kļūt par ANO Drošības padomes (DP) nepastāvīgo dalībvalsti, lai Igaunijai būtu lielāka teikšana globālās drošības jautājumos, pirmdien paziņoja Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass tikšanos laikā ANO mītnē Ņujorkā.

Reivass sacīja, ka Igaunijai ir ļoti skaidri saprotams teiciens «nekad nebūt vienam», tāpēc Igaunijai ir jādomā ne tikai par savu reģionu vai Eiropu, bet arī jāsaka savs vārds jautājumos, kas attiecas uz globālo drošību.

«Tikai šādā veidā mēs varam paturēt uzmanības centrā mums svarīgus jautājumus un nodrošināt, lai mēs tiktu sadzirdēti un mūsu pozīcijas tiktu ņemtas vērā,» teica Reivass.

Labs piemērs tam, kā Igaunijas loma ANO kļuvusi svarīgāka, ir ANO ģenerālsekretāra vēlēšanu procesa caurskatāmības palielināšana. Igaunija ir piedalījusies vēlēšanu kritēriju izstrādāšanā un ir atbalstījusi to ieviešanu. Pirmoreiz 70 gadu laikā valstis ir publiski nominējušas savus kandidātus, un tiek rīkotas sēdes, lai iepazītos ar šo valstu pozīcijām.

«Igaunijai vēlēšanu procesa caurskatāmība ir ļoti svarīga, jo mūsu interesēs ir tas, lai jaunais ANO ģenerālsekretārs, kuru ievēlēs nākamgad, būtu vislabākais no visiem kandidātiem un būtu ar neatkarīgiem uzskatiem,» sacīja Reivass.

Reivass pirmdien teica runu Ekonomiskās un sociālās padomes (ECOSOC) šāgada svarīgākajā sanāksmē par Igaunijas pieredzi, kā inovācijas un e-pakalpojumi atbalsta demokrātijas un ekonomikas attīstību. Viņš arī apmeklēja «Transferwise» Ņujorkas biroju un tikās ar Igaunijas goda konsuliem ASV, lai apspriestu ekonomiskās attiecības starp Igauniju un ASV.

Reivass arī tikās ar ANO Ģenerālās asamblejas prezidentu Mogensu Liketoftu un ANO Bērnu fonda (UNICEF) rīkotājdirektoru Entoniju Leiku.

Reivass otrdien tiksies ar ANO ģenerālsekretāru Banu Gimūnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu