Vācijas tiesa PEGIDA dibinātājam piespriež naudassodu par naida runu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas tiesa otrdien pretislāmiskās kustības PEGIDA (Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju) dibinātājam un bijušajam līderim Lucam Bahmanam par naida kurināšanu pret ārzemniekiem piespriedusi 9600 eiro lielu naudassodu.

Bahmans apsūdzēts naida runā, jo viņš esot sociālajā tīklā «Facebook» imigrantus nodēvējis par «lopiem» un «padibenēm».

Nav šaubu, ka Bahmans ir šo ierakstu autors, sacīja Drēzdenes tiesas tiesnesis Hanss Hlavka, neraugoties uz to, ka 43 gadus vecais aktīvists vairākkārt noliedza, ka viņš būtu šos vārdus rakstījis.

Bahmana izteikumi kādā PEGIDA mītiņā bijusi «skaidra vainas atzīšana», skaidroja tiesnesis, piebilstot, ka aktīvists nevar aizbildināties ar viedokļa brīvību.

Minētajā mītiņā Bahmans atvainojās par «vārdiem, kurus visi ir lietojuši krogū».

«Tā nav viedokļa brīvība, ja tiek pārkāpts likums,» sacīja Hlavka, norādot, ka Bahmans ir uzbrucis imigrantu cieņai un izjaucis sabiedrisko mieru.

Prokuratūra grasās spriedumu pārsūdzēt. Tā Bahmanam pieprasījusi septiņus mēnešus ieslodzījumā.

Aizstāvības puse prasījusi Bahmanu attaisnot.

Bahmans oktobrī tika apsūdzēts naida kurināšanā par vairākiem izteikumiem sociālā tīkla «Facebook» PEGIDA lapā, ar kuriem daudzi šīs lapas apmeklētāji bija dalījušies.

Tiesa martā paziņoja, ka Bahmana izteikumi «traucējuši sabiedrisko kārtību» un ir «uzbrukums [imigrantu] cieņai».

Vācijā pēdējā laikā ieceļojušās imigrantu masas Bahmans vairākkārt nodēvējis par «noziedzīgiem iebrucējiem», kā arī kritiski izteicies par «nodevējiem» politiķiem un «melu presi», vainojot tos kopīgā multikulturālisma sekmēšanā.

Drēzdenē PEGIDA iknedēļas mītiņā 18.aprīlī - dienu pirms prāvas sākuma - Bahmans neko neminēja par gaidāmo tiesas procesu, vien nedaudz pajokoja par skandālu ap populāro komiķi Janu Bēmermanu, kurš sarakstījis satīrisku dzejoli par Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

Bēmermans, iespējams, tiks tiesāts pēc kriminālkodeksa 103.panta, kas gan tiek piemērots ārkārtīgi reti un paredz sodu par ārvalstu institūciju un pārstāvju aizvainošanu.

«Varat iztēloties sašutumu, kāds būtu izraisījies, ja šo dzejoli būtu sarakstījis es,» vēršoties pie demonstrantiem, sacīja Bahmans.

«Mani nekavējoties uz skatuves arestētu, ieslodzītu un izpildītu nāvessodu,» sardoniski piebilda līderis.

PEGIDA radās 2014.gada oktobrī kā islamizācijas pretinieku interešu grupa sociālajā tīklā «Facebook» un sākumā piesaistīja tikai dažus simtus cilvēku demonstrācijām Drēzdenē, bet vēlāk PEGIDA demonstrāciju dalībnieku skaits pieauga, sasniedzot pat 25 tūkstošus.

Bahmans 2015.gada janvārī atkāpās no kustības PEGIDA vadītāja amata pēc tam, kad mediji pievērsa uzmanību viņa nicinošiem izteikumiem par bēgļiem un fotogrāfijai, kur viņš pozējis ar Ādolfa Hitlera ūsiņām un frizūru. Bahmans toreiz atvainojās par saviem izteikumiem un izteica nožēlu, ka ar tiem kaitējis šai kustībai.

PEGIDA popularitāte atkal pieauga pērn, kad Vācijā ieradās vairāk nekā miljons patvēruma meklētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu