EK ultimāts: par katru noraidīto patvēruma meklētāju dalībvalstīm sods €250 000

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ES dalībvalstīm jāuzliek par pienākumu uzņemt patvēruma meklētājus no tām bloka valstīm, kurās migrantu jau ir pārāk daudz, vai arī jāmaksā €250 000 «sods» par katru noraidīto patvēruma meklētāju, trešdien ierosināja Eiropas Komisija (EK). Praktiski tas nozīmētu obligātu t.s. migrantu kvotu izpildi. Piemēram, Latvijai nāktos maksāt vairāk nekā €180 miljonus par kvotas nepildīšanu.

Pievienota ANO Bēgļu aģentūras grafika raksta beigās

Katra ES dalībvalsts var «zināmu laiku nepiedalīties pārvietošanā», bet tad tai ir jāmaksā 250 000 eiro par katru patvēruma meklētāju, kuru tā atsakās uzņemt, ierosinājusi EK. Nauda rezultātā nonāks tajās ES valstīs, kas šos patvēruma meklētājus uzņems.

Vairākas Centrāleiropas valstis noraidījušas mēģinājumus piespiest tās uzņemt bēgļus, bet programma, kas paredz vienreizēju 160 000 patvēruma meklētāju pārvietošanu bloka iekšienē, faktiski nav sākusi darboties.

Eiropas Komisijas (EK) rosinājumam būs nepieciešams visu vai lielākās daļas 28 ES valstu vadītāju atbalsts, lai rosinājums iegūtu likuma spēku ES. Visticamāk šis Eiropas Komisijas (EK) rosinājums vēl tiks labots vai precizēts, tomēr var radīt vēl saspīlētāku atmosfēru tā saucamo Eiropas veco demokrātiju un jauno demokrātiju starpā.

Piemēram, Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka, kura valsts neatbalsta pastāvīgas ES patvēruma meklētāju shēmas ieviešanu, vēl otrdien norādīja, ka «mēs tik pat lielā mērā noraidām ierosinātās sankcijas par nepakļaušanos [kvotu plānam]».

Polijai, kas bija piekritusi 7000 patvēruma meklētāju uzņemšanai, būtu jāšķiras no aptuveni 1.75 miljardiem eiro, ja Polijas nacionālistu vadītā valdība atteiktos no iepriekšējiem solījumiem.

Ungārija EK ierosinājumu par naudassodiem nepakļāvīgajām dalībvalstīm nodēvējusi par «šantāžu». «Tā ir šantāža, tas no komisijas puses ir nepieņemams un neeiropeisks priekšlikums,» pēc tikšanās Prāgā ar reģiona kolēģiem sacīja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.

Patvēruma meklētāju pārvietošanas shēma jeb t.s. migrantu kvotas, tiks īstenota «pilnā apmērā», trešdien uzsvēra EK.

ANO Bēgļu aģentūras dati. 4.maijs, 2016

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu