ASV un Krievija panāk Sīrijas armijas piekrišanu ievērot pamieru Alepo

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Iliya Pitalev / RIA NOVOSTI

Pakļaujoties ASV un Krievijas spiedienam, Sīrijas armija trešdienas vakarā piekrita ievērot divu dienu pamieru kara izpostītajā Alepo pilsētā.

Tas notika pēc Vašingtonas paziņojuma, ka ASV un Krievija ir vienojušās izdarīt spiedienu uz karojošajām pusēm, lai tās pagarinātu nestabilo pamieru.

«Alepo būs spēkā pamiers uz 48 stundām no ceturtdienas pulksten 1.00,» paziņoja Sīrijas armijas pavēlniecība.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās pamiera novērotāji ir vienojušies ar saviem ASV kolēģiem novērot šo pamieru līdz 6.maija pulksten 24.00.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pavēstīja, ka pamiers sācies ceturtdien jau vienu minūti pēc pusnakts un vardarbība ir mazinājusies.

Francijas ziņu aģentūras AFP žurnālisti gan ziņoja, ka turpinās sīvas kaujas gan Alepo, gan uz rietumiem no Damaskas esošā rajonā, kur pamiera režīms bija spēkā jau pirms tam.

«Mēs esam redzējuši vispārēju vardarbības samazināšanos šajās zonās, lai gan ir ziņots par kauju turpināšanos dažās vietās,» sacīja Kerijs.

Viņš piebilda, ka ASV amatpersonas Ženēvā koordinē ar saviem Krievijas kolēģiem «pastiprinātus novērošanas pasākumus šim atjaunotajam [karadarbības] pārtraukumam».

Kerijs uzsvēra Vašingtonas viedokli, ka «karadarbības pārtraukumam» jāizplatās uz visu valsti un jākļūst par pamatu tam, lai abas puses atsāktu miera sarunas Ženēvā.

ASV un Krievija kopīgi atbalstīja iepriekšējo 27.februāra vienošanos par pamieru, kas gan sāka izjukt, sevišķi ap Alepo.

Alepo pilsēta ir sadalīta starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības spēkiem, Rietumvalstu atbalstītiem opozīcijas spēkiem un «Al Qaeda» filiāli «Nusras fronte», uz kuru neattiecas pamiers.

Krievija pagājušonedēļ piekrita pamieram Sīrijas ostas pilsētā Latakijā un Damaskas piepilsētā, bet paziņoja, ka ir jāļauj Asada spēkiem cīnīties pret «Nusras frontes» teroristiem Alepo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu