Grībauskaite: EK ierosinājumi par sankcijām neveicina migrantu krīzes risināšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumi automātiski pārvietot migrantus starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un noteikt finansiālas sankcijas par atteikšanos viņus uzņemt neveicina migrantu krīzes risināšanu, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Eiropas Komisijas ierosinātie spaidu pasākumi neveicina ES vienotību un migrācijas krīzes risināšanu. Automātisks bēgļu pārvietošanas mehānisms kļūs par atklātu uzaicinājumu migrantiem doties uz Eiropu bez ierobežojumiem. Tas nepalīdzēs aizsargāt ES ārējās robežas,» teikts Grībauskaites komentārā, kuru viņas preses birojs nosūtījis ziņu aģentūrai BNS.

«Lietuva turpinās izrādīt solidaritāti ar valstīm, kuras ir skārusi migrācijas krīze, bet uz brīvprātības pamata. Ne obligātas kvotas, ne finansiāli sodi neapturēs migrantu plūsmas,» sacīja Lietuvas prezidente.

Jau ziņots, ka EK trešdien ierosināja nākotnē uzlikt ES dalībvalstīm par pienākumu uzņemt patvēruma meklētājus no tām bloka valstīm, kurās viņu jau ir pārāk daudz, un noteikt ES dalībvalstīm 250 000 eiro sodu par katru patvēruma meklētāju, ko tās atteiktos uzņemt.

Tika arī ierosināts gadījumā, ja kādā ES dalībvalstī pie bloka ārējām robežām ir pārāk daudz patvēruma meklētāju, sadalīt viņus pa dalībvalstīm pēc automātiskas sistēmas.

Katra ES dalībvalsts var «zināmu laiku nepiedalīties pārvietošanā», bet tad tai ir jāmaksā 250 000 eiro par katru patvēruma meklētāju, kuru tā atsakās uzņemt, ierosināja EK. Nauda rezultātā nonāks tajās ES valstīs, kas šos patvēruma meklētājus uzņems.

Ungārija EK ierosinājumu par naudassodiem nepakļāvīgajām dalībvalstīm nodēvēja par «šantāžu».

«Tā ir šantāža, tas no komisijas puses ir nepieņemams un neeiropeisks priekšlikums,» pēc tikšanās Prāgā ar reģiona kolēģiem sacīja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.

Vairākas Centrāleiropas valstis noraidījušas mēģinājumus piespiest tās uzņemt bēgļus, bet programma, kas paredz vienreizēju 160 000 patvēruma meklētāju pārvietošanu bloka iekšienē divu gadu laikā, faktiski nav sākusi darboties.

Lietuva saskaņā ar šo programmu ir piekritusi uzņemt 1105 patvēruma meklētājus un bēgļus, bet līdz šim uz Lietuvu ir pārvietoti 11 no viņiem.

Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka, kura valsts neatbalsta pastāvīgas ES patvēruma meklētāju shēmas ieviešanu, vēl otrdien norādīja, ka «mēs tikpat lielā mērā noraidām ierosinātās sankcijas par nepakļaušanos [kvotu plānam]».

Iepriekš pieņemtā patvēruma meklētāju pārvietošanas shēma tiks īstenota «pilnā apmērā», trešdien uzsvēra EK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu