Igaunija neatbalsta EK ierosināto imigrantu neuzņemšanas naudassodu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunija nepiekrīt Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumam noteikt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm naudassodu 250 000 eiro apmērā par katru patvēruma meklētāju, ko tās atteiktos uzņemt, paziņoja Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs.

Ja Igaunija piekristu ierosinājumam noteikt šādu naudassodu, kuru EK dēvē par «solidaritātes maksājumu», tas nozīmētu atteikšanos no brīvprātības principa, ministrs sacīja intervijā laikrakstam «Postimees».

Viņš atzīmēja, ka «ierosinājums vēl ir ļoti svaigs», un piebilda, ka pirms tā pieņemšanas ir nepieciešams apspriest šo jautājumu ES valstu iekšlietu ministru sanāksmē 20.maijā Briselē.

«Attiecībā uz 250 000 eiro solidaritātes maksājumu mēs atbalstām palīdzību citām valstīm uz brīvprātības pamata,» sacīja Igaunijas iekšlietu ministrs.

Jau ziņots, ka EK trešdien ierosināja nākotnē uzlikt ES dalībvalstīm par pienākumu uzņemt patvēruma meklētājus no tām bloka valstīm, kurās viņu jau ir pārāk daudz, un noteikt ES dalībvalstīm 250 000 eiro sodu par katru patvēruma meklētāju, ko tās atteiktos uzņemt.

Tika arī ierosināts gadījumā, ja kādā ES dalībvalstī pie bloka ārējām robežām ir pārāk daudz patvēruma meklētāju, sadalīt viņus pa dalībvalstīm pēc automātiskas sistēmas.

Katra ES dalībvalsts var «zināmu laiku nepiedalīties pārvietošanā», bet tad tai ir jāmaksā 250 000 eiro par katru patvēruma meklētāju, kuru tā atsakās uzņemt, ierosināja EK. Nauda rezultātā nonāks tajās ES valstīs, kas šos patvēruma meklētājus uzņems.

Vairākas Centrālās un Austrumeiropas valstis jau ir asi kritizējušas šo EK ierosinājumu.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņoja, ka EK ierosinājumi automātiski pārvietot migrantus starp ES dalībvalstīm un noteikt finansiālas sankcijas par atteikšanos viņus uzņemt neveicina migrantu krīzes risināšanu.

Ungārija EK ierosinājumu par naudassodiem nepakļāvīgajām dalībvalstīm nodēvēja par «šantāžu».

«Tā ir šantāža, tas no komisijas puses ir nepieņemams un neeiropeisks priekšlikums,» pēc tikšanās Prāgā ar Čehijas, Slovākijas un Polijas kolēģiem sacīja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.

«Kvotu ideja ir strupceļš, un es lūdzu komisiju vairs neiet šo strupceļu,» teica Sijārto.

Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Blaščaks pauda uzskatu, ka EK ierosinājumā nav loģikas un tas pārkāpj dalībvalstu tiesības.

Vairākas Centrāleiropas valstis noraidījušas mēģinājumus piespiest tās uzņemt bēgļus, bet programma, kas paredz vienreizēju 160 000 patvēruma meklētāju pārvietošanu bloka iekšienē divu gadu laikā, faktiski nav sākusi darboties.

Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka, kura valsts neatbalsta pastāvīgas ES patvēruma meklētāju shēmas ieviešanu, vēl otrdien norādīja, ka «mēs tikpat lielā mērā noraidām ierosinātās sankcijas par nepakļaušanos [kvotu plānam]».

Iepriekš pieņemtā patvēruma meklētāju pārvietošanas shēma tiks īstenota «pilnā apmērā», trešdien uzsvēra EK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu