Trampa iecere deportēt nelegālos imigrantus izmaksātu ASV miljardiem dolāru

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV republikāņu Baltā nama kandidāta Donalda Trampa plāns deportēt visus nelegālos imigrantus novestu pie ekonomikas samazināšanās par aptuveni 2%, secinājusi bezpeļņas organizācija «American Action Forum».

Valdības statistika liecina, ka aptuveni 6,8 miljoni no vairāk nekā 11 miljoniem imigrantu, kas dzīvo ASV nelegāli, strādā algotu darbu. Viņu deportēšana samazinātu privāto sektoru par 381,5 miljardiem dolāru līdz 623,2 miljardiem dolāru, aplēsusi organizācija.

Pētījumā, kas tiks publiskots ceturtdien, secināts, ka šo darbinieku deportēšana novestu pie miljoniem neaizpildītu darbvietu, jo trūks legālu darbinieku, kas gribēs šos darbus strādāt.

Pētījumā secināts, ka nozares, kurās ir visvairāk nelegālo darbinieku, ir lauksaimniecība, celtniecība un slimnīcas.

Organizācijas prezidents norādīja, ka Trampa solītās lietas nav realizējamas.

Pēc ASV Ohaio štata gubernatora Džona Keisika izstāšanās no republikāņu priekšvēlēšanu cīņas Tramps šonedēļ kļuva par vienīgo pretendentu izvirzīšanai par Republikāņu partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām.

Ievēlēšanas gadījumā viņš solījis deportēt visus, kas dzīvo ASV nelegāli, apgalvojot, ka nelegālie strādnieki notur algas zemā līmenī un veicina bezdarbu.

Tramps arī aicinājis nacionālās drošības vārdā uz laiku aizliegt musulmaņiem iebraukt ASV teritorijā.

Aģentūras «Reuters» un sabiedriskās domas izpētes kompānijas «Ipsos» septembrī veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka aptuveni 52,6% aptaujāto atbalstītu visu vai vismaz lielākās daļas nelegālo imigrantu deportēšanu.

«American Action Forum» savā pētījumā izmantoja Nodarbinātības statistikas biroja datus, lai aplēstu nelegālo imigrantu pienesumu ekonomikai. Tomēr pētījumā nav aplūkota masu deportācijas ietekme uz patēriņu, investīcijām un citiem ekonomiskajiem faktoriem.

Tiek prognozēts, ka ASV ekonomika 2016.gadā saražos preces un pakalpojumus aptuveni 18,7 triljonu dolāru vērtībā. Aptuveni 400 miljardu dolāru zaudējums būtu līdzvērtīgs ekonomikas sarukumam par aptuveni 2%, norādīts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu