Bulgārija aicina Austrumeiropu nepretoties ES imigrantu kvotu sistēmai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs aicinājis Austrumeiropas valstis nepretoties Eiropas Savienības (ES) imigrantu kvotām un izrādīt lielāku solidaritāti. Borisovs sacīja, ka nabadzīgākajām ES valstīm, kas paļaujas uz Briseles palīdzību, būtu jāatmaksā šī labvēlība, palīdzot samazināt imigrantu radīto slogu uz Rietumeiropas valstīm.

«Kad nodokļu maksātāji (bagātākās Eiropas valstis) dod naudu Eiropas solidaritātei, mēs esam priecīgi. Tomēr, kad tām ir problēma, jo imigrantu plūsma galvenokārt vērsta uz tām, manuprāt, arī mums jāizrāda solidaritāte un abpusēja palīdzība,» paziņoja Bulgārijas premjers.

Imigrantu krīze ir izraisījusi domstarpības starp Rietumeiropas valstīm, kas atbalsta ES kvotu sistēmu, un vairākām Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīm, kas noraidījušas šo mehānismu.

Ungārija, Polija un Slovākija, piemēram, iestājās pret kvotu sistēmu, bet Bulgārija šonedēļ norobežojās no šīm valstīm,

paziņojot, ka uzņems 1200 imigrantus, kā to paredz kvotu sistēma.

«Nav svarīgi, vai tie ir 1200 vai 2000 cilvēku, mēs esam apņēmušies viņus uzņemt,» AFP sacīja Borisovs.

Kvotu sistēmas ietvaros līdz šim uz Bulgāriju piekrituši doties tikai divi irākiešu bēgļi, no kuriem viens jau Bulgāriju pametis.

«Migranti nevēlas palikt Bulgārijā. Viņi vēlas Zviedriju, Luksemburgu, Šveici. Vai mums jāuzbūvē cietums, lai noturētu viņus šeit ar varu, vai kas?» retoriski jautāja premjers.

Borisovs arī pauda skepsi par Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu noteikt ES dalībvalstīm naudassodu 250 000 eiro apmērā par katru patvēruma meklētāju, ko tās atteiktos uzņemt.

Ungārija trešdien pārmeta ES šantažēšanu, bet Polija EK ierosinājumu nodēvēja par 1.aprīļa joku.

Borisovs sacīja, ka Eiropas Savienībai ir pēdējais laiks atrast mehānismu, kas reāli strādā, un tai jāpārstāj bārstīties ar nosodījumiem un sodu draudiem.

Pēc imigrantu Balkānu maršruta slēgšanas Bulgārija gatavojās imigrantu pieplūdumam, bet līdz šim uz robežām ar Turciju un Grieķiju lielāks spiediens nav jūtams, norādīja Borisovs.

«Pašreiz Bulgārija ļoti labi sargā Šengenas zonas robežu,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu