Polijas opozīcijas partijas izveido koalīciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākas Polijas opozīcijas partijas ceturtdien paziņoja par koalīcijas izveidošanu, pasludinot par tās mērķi aizstāvēt likuma varu un Polijas vietu Eiropas Savienībā (ES).

Jaunā koalīcija arī paziņoja, ka valdošā labēji konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» («PiS») ir «sagrābusi» valsts institūcijas.

Jaunizveidotā koalīcija «Brīvība, vienlīdzība un demokrātija», kuru atbalsta pilsoniskā kustība «Komiteja demokrātijas aizstāvībai» (KOD), «aizstāvēs likuma varu Polijā un tās vietu Eiropas Savienībā», sacīja KOD līderis Mateušs Kijovskis.

«Mūs vieno trīs temati: piesaiste Eiropas vērtībām, konstitucionālās iekārtas aizstāvība Polijā un opozīcija partijas «Likums un taisnīgums» veiktajai valsts institūciju sagrābšanai,» teica Kijovskis.

Šajā koalīcijā ir apvienojušās liberālā partija «Mūsdienīgā» («Nowoczesna»), labēji centriskā Poļu zemnieku partija (PSL) un citas centriskas un kreisas partijas, tostarp «Demokrātisko kreiso savienība» (SLD).

Kopš «PiS» oktobrī ieguva varu Polijā pēc uzvaras parlamenta vēlēšanās, attiecības starp Poliju un ES institūcijām ir kļuvušas vēsas, jo valdība ir pieņēmusi vairākus likumdošanas aktus Konstitucionālās tiesas reformēšanai un valsts kontroles pastiprināšanai pār sabiedriskajām raidorganizācijām.

ES un Eiropas Parlaments ir asi kritizējuši šos pasākumus, savukārt Polija raksturojusi šo kritiku kā nevajadzīgu iejaukšanos tās iekšējās lietās.

Aprīlī trīs bijušie Polijas prezidenti, tai skaitā Lehs Valensa, apsūdzēja «PiS» valsts konstitūcijas iznīcināšanā un aicināja pilsoņus «aizstāvēt demokrātiju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu