Spānijā pirmais ar Zikas vīrusu saistītais mikrocefālijas gadījums

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas veselības aprūpes iestādes ceturtdien paziņojušas, ka ir konstatējušas valstī pirmo ar Zikas vīrusu saistīto mikrocefālijas gadījumu.

Tas konstatēts kādas grūtnieces auglim, kam esot dažādi defekti.

«Sieviete stāvoklī bija inficēta ar Zikas [vīrusu] un Denges [drudzi], un auglim ir konstatēti dažādi defekti,» pavēstīja Katalonijas reģiona veselības aprūpes iestādes.

Tas ir Spānijā pirmais ar Zikas vīrusu saistītais mikrocefālijas gadījums. Šādos gadījumos bērni piedzimst ar pārāk mazu galvu un dažreiz arī ar smadzeņu bojājumiem.

Spānijā ar Zikas vīrusu ir inficēti 105 cilvēki, liecina jaunākā informācija.

Varasiestādes ir norādījušas, ka visi gadījumi, tai skaitā 13 grūtnieces, ir «importēti gadījumi» jeb cilvēki, kuri ieradušies no Latīņamerikas vai to bija apmeklējuši.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu