Aptauja: Vairumam vāciešu nav draugu musulmaņu

LETA/DPA/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz divas trešdaļas vāciešu personīgi nepazīst nevienu musulmani, liecina piektdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc aģentūras DPA pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums «YouGov», 62% vāciešu tuvāko draugu vidū nav neviena musulmaņa.

Tomēr aptuveni pusei to vāciešu, kuri ir vecumā no 18 līdz 24 gadiem, paziņu lokā musulmaņi ir.

Aptaujā arī konstatēts, ka musulmaņu draugu skaits ir cieši saistīts ar respondenta izglītības līmeni.

Starp tiem, kuri vidusskolu beiguši ar abitūrijas sertifikātu, kas paver iespēju studēt universitātē, 42% apgalvojuši, ka viņiem ir draugi musulmaņi.

Savukārt starp tiem, kas vidusskolu beiguši vienīgi ar vidējās izglītības sertifikātu, tikai 23% apgalvojuši to pašu.

«Mūsu pašu pētījumi arī liecina, ka augstāks izglītības līmenis sasaucas ar lielāku atvērtību dažādībai,» atzīst Vācijas Integrācijas un migrācijas fonda (SVR) eksperte Kornēlija Šū.

Viņa piebilst, ka arī ļaudīm ar augstākiem ienākumiem «visumā piemīt pozitīvāka attieksme pret cilvēkiem ar imigrantu izcelsmi».

Sabiedrības pieaugošais satraukums par islāma ietekmi licis Vācijas politiķiem pēdējo nedēļu laikā nākt klajā ar aicinājumiem varasiestādēm rūpīgāk uzraudzīt mošejas un islāmticīgos.

Tajā pašā laikā aptauja liecina, ka vairāk nekā puse vāciešu neko daudz par islāmu nezina, bet piektdaļa respondentu atzinusi, ka par to nezina pilnīgi neko.

Savukārt 84% atzinuši, ka nekad nav iegājuši nevienā Vācijā esošā mošejā, lai gan kopš 1997.gada Vācijas mošejas rīko atvērto durvju dienas, tādējādi cenšoties vairot izpratni par islāmu.

Tajā pašā laikā 68% musulmaņu apgalvojuši, ka tiem esot labas vai pat ļoti labas zināšanas par kristietību.

Vienlaikus 60% aptaujāto vāciešu atzinuši, ka pamanījuši lielāku musulmaņu klātbūtni savā ikdienas dzīvē, taču nav sastapušies ar radikālām islāma izpausmēm.

Šobrīd Vācijā dzīvojošo islāmticīgo skaits jau pārsniedzis četrus miljonus, taču vairums no viņiem mīt Vācijas rietumdaļā.

«YouGov» aptauja veikta laikā no 25. līdz 27. aprīlim, intervējot 2020 pieaugušos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu