Pāvests aicina Eiropu nojaukt sienas un veidot sociālo ekonomiku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāvests Francisks piektdien aicinājis Eiropu nojaukt sienas, kas tiek būvētas imigrantu apturēšanai, un radīt radikāli jaunu sociālo ekonomiku, kas kalpotu daudziem, nevis tikai dažiem.

Atsaucot atmiņā Eiropas Savienības (ES) dibinātāju integrācijas centienus pēc Otrā pasaules kara, pāvests sacīja, ka viņi iedvesmoja, jo uzdrīkstējās radikāli mainīt modeļus, kas noveda pie kara.

Francisks sacīja, ka sapņo par Eiropu, kurā «būt migrantam nav noziegums».

«Šodien vairāk nekā jebkad viņu vīzija iedvesmo mūs celt tiltus un nojaukt sienas,» norādīja pāvests.

Francisks šādu viedokli pauda, saņemot prestižo Kārļa Lielā balvu, kas tiek pasniegta par Eiropas vienotības stiprināšanu.

«Kas ar jums noticis, ar Eiropas humānismu, cilvēktiesību čempioni, demokrātiju un brīvību?» jautāja pāvests, uzrunājot auditoriju, kurā atradās arī Vācijas kanclere Angela Merkele un ES galveno institūciju vadītāji.

«Kas ar tevi noticis Eiropa, dzejnieku, filozofu, mākslinieku, mūziķu (..) mājvieta?» jautāja Francisks.

Aizņemoties frāzi no Rumānijā dzimušā ebreju rakstnieka, holokaustā izdzīvojušā Elijas Vīzela, Argentīnā dzimušais pāvests sacīja, ka Eiropai nepieciešama «atmiņu pārliešana», lai atbrīvotos no kārdinājuma gūt ātrus un vieglus īstermiņa politiskos panākumus.

Francisks arī paziņoja, ka Eiropai būtu pamatos jāmaina savs ekonomikas modelis un, lai mainītu sabiedrību, jārada labi apmaksātas darbvietas, sevišķi jauniem cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu