Paets izvirza Džemiļeva kandidatūru apbalvošanai ar Saharova balvu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzhavakhadze Zurab / ITAR-TASS

Eiropas Parlamenta deputāts Urmass Paets ierosinājis izvirzīt Krimas tatāru līdera Mustafas Džemiļeva kandidatūru apbalvošanai ar Saharova prēmiju.

Kā ceturtdien EP plenārsēdē uzsvēris Paets, izvirzot Džemiļevu godalgošanai ar šo prestižo balvu, tiktu ne tikai apliecināta cieņa pašam nominantam un viņa cīņai par Krimas tatāru tiesībām, bet vienlaikus arī nosūtīts nepārprotams Eiropas Savienības vēstījums visiem Krimas tatāriem, ka ES viņus nav aizmirsusi un nosoda Krimas okupāciju.

Viņš norādījis, ka Krimas tatāru stāvoklis krasi pasliktinājies, kopš Krimu okupējusi Krievija.

«Triecienu saņēmusi Krimas tatāru pārstāvniecības institūcija - Medžliss - un daudzi Krimas tatāru līderi, arī Mustafa Džemiļevs, kuram liegta iebraukšana Krimā. Pērn darbību bija spiests pārtraukt Krimas tatāru telekanāls ATR, kuram ir svarīga loma kultūras un valodas saglabāšanā,» atgādinājis EP deputāts, kurš ilgu laiku bijis Igaunijas ārlietu ministrs.

Viņš aicinājis paturēt prātā arī Krimas aneksiju un Krievijas nelikumīgās darbības Ukrainā.

«Krimas okupācija pārkāpj starptautiskās tiesības. Krima ir jāatdod Ukrainai,» uzsvēris Paets.

EP ceturtdien plenārsēdē Strasbūrā apspriež Krimas tatāru cilvēktiesību situāciju.

Izcilā krievu fiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosauktā balva iedibināta 1988.gadā un tiek piešķirta par nopelniem cilvēka tiesību un pamatbrīvību, likuma varas un minoritāšu tiesību aizstāvībā un demokrātijas attīstīšanā. Kandidātus godalgošanai var izvirzīt EP deputātu grupa, kurā ir vismaz 40 locekļi. Balva ik gadu tiek pasniegta EP decembra plenārsēdē.

Ar aicinājumu šogad izvirzīt apbalvošanai Džemiļevu pie Igaunijā ievēlētajiem EP deputātiem vērsās Igaunijas Cilvēktiesību institūts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu