Everestā mirusi alpīniste - vegāne, kura gribēja pierādīt, ka vegāni var visu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēģinot uzkāpt Everestā, mirusi pieredzējusi kalnos kāpēja Marija Stridoma, kura kārtējā misijā bija devusies, lai pierādītu, ka arī vegāni var pievārēt pasaulē augstākās virsotnes, raksta «Independent».

Sieviete, kura pati ir vegāne, vairākās misijās bija centusies demonstrēt, ka vegānu uzturs nav šķērslis lieliem fiziskiem pārbaudījumiem.

34 gadus vecā Dienvidāfrikas izcelsmes austrāliete sāka izjust augstuma slimības izpausmes, kad jau atradās tuvu Everesta smailei. Sieviete centās atgriezties lejā, taču ceļā mira.

Augstuma slimība rodas retinātā gaisā skābekļa trūkuma dēļ. Parasti tā izraisa galvassāpes un reiboņus, taču retos gadījumos var izraisīt nāvējošu šķidruma uzkrāšanos smadzenēs un plaušās.

Stridoma, kura kāpienā devās kopā ar vīru, pirms tam medijiem izteicās, ka sabiedrība bieži vien par zemu novērtē vegānu fiziskās spējas, uzskatot, ka viņu specializētā uztura dēļ viņi ir vājāki un nevar izturēt lielu fizisku slodzi. «Tā vien šķiet, ka cilvēkiem ir greizs priekšstats, ka vegāni cieš no nepilnvērtīga uztura un ir vāji. Uzkāpjot septiņās katra kontinenta augstākajās virsotnēs, mēs gribam pierādīt, ka vegāni var izdarīt jebko un vēl vairāk,» viņa pirms tam izteicās.

Jāpiebilst, ka Stridoma bija pieredzējusi kāpēja.

Kopumā šajā nedēļas nogalē Everests prasījis trīs kalnos kāpēju dzīvības, bet vēl 30 cietuši no apsaldējumiem un veselības problēmu saasināšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu