Vēsturiski foto: Īsi pēc atombumbas sprādziena Hirosimā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

1945. gada 6. augustā ASV spēki uz Japānas pilsētu Hirosimu nometa atombumbu. Mira apmēram 140 000 cilvēku. Desmitiem tūkstoši uzreiz no radiācijas un karstuma, bet tūkstošiem pēcāk tuvākā gada laikā no gūtajiem ievainojumiem vai slimībām.

Traģēdija notika II pasaules kara beigu posmā. Un trīs dienas vēlāk vēl viena atombumba tika nomesta virs Japānas Nagasaki pilsētas.

Vairums Amerikāņu atbalsta uzskatu, ka šāda rīcība bija nepieciešama, lai izbeigtu karu un rezultātā glābtu daudzu ASV un arī Japānas iedzīvotāju dzīvības. Taču daudzi vēsturnieki šādu traktējumu apšauba. Japānā vairums iedzīvotāju uzskata, ka atombumbu nomešanai attaisnojuma nebūtu.

Šajās dienās Japānā viesojas ASV prezidents Baraks Obama. Viņš apmeklējis arī Hirosimu, tādējādi kļūstot par pirmo ASV prezidentu, kurš šādi rīkojies savas prezidentūras laikā.

Gan Obamas pārstāvji, gan pats prezidents jau iepriekš informēja, ka vizītes laikā Japānai neatvainosies. Tomēr arī Obamas vizīte Hirosimā uzskatāma par pagrieziena punktu abu valstu attiecībās.

Atskatoties uz traģisko lappusi pasaules vēsturē, «Reuters» apkopojis vēsturiskus foto, kas uzņemti drīz pēc atombumbas sprādziena Hirosimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu