Maldivijas eksprezidentam piešķirts bēgļa statuss Lielbritānijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam Maldivijas prezidentam Mohamedam Našīdam ir piešķirts bēgļa statuss Lielbritānijā, pirmdien paziņoja viņa birojs.

49 gadus vecajam Našīdam pērn Maldivijā tika piespriests cietumsods par apsūdzībām terorismā, bet janvārī viņam tika atļauts doties uz Lielbritāniju mugurkaula operācijas veikšanai pēc viņa saslimšanas cietumā.

Našīds pirmdien apgalvoja, ka viņam «nav citas izejas» kā trimdā darboties pret tagadējo Maldivijas prezidentu Abdullu Jamīnu.

Maldivijas valdība paziņoja, ka Našīds mēģina izvairīties no sava cietumsoda izciešanas, un piebilda, ka tā būtu «vīlusies», ja apstiprinātos, ka Lielbritānija «atļāvusies būt par daļu no šīs šarādes».

«Bijušajam Maldivijas prezidentam Mohamedam Našīdam ir bēgļa statuss Apvienotajā Karalistē (Lielbritānijā),» teikts paziņojumā Našīda interneta vietnē. Par to paziņoja arī viņa partija.

Našīds 2008.gadā kļuva par pirmo demokrātiski ievēlēto Maldivijas prezidentu un pavadīja šajā amatā četrus gadus, līdz 2012.gadā tika gāzts armijas un policijas atbalstītā apvērsumā.

Viņam tika piespriests 13 gadu cietumsods par apsūdzībām terorismā saistībā ar korumpēta tiesneša arestu viņa varas laikā 2012.gadā. Rietumvalstis un ANO ir kritizējušas Našīda prāvu un notiesāšanu.

«Prezidents Jamīns ir ieslodzījis cietumā katru opozīcijas līderi un īstenojis represijas pret ikvienu, kurš uzdrošinās pretoties viņam vai viņu kritizēt,» teikts Našīda paziņojumā par viņa bēgļa statusu.

«Pēdējā gadā ir zaudētas visas preses, izteikšanās un pulcēšanās brīvības. Ņemot vērā sliekšanos uz autoritārismu Maldivijā, es un citi opozīcijas politiķi jūtam, ka mums nav citas izvēles kā darboties trimdā – pagaidām,» paziņoja Našīds.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija atteicās komentēt ziņu par bēgļa statusa piešķiršanu Našīdam. «Mēs parasti nekomentējam atsevišķus gadījumus,» sacīja ministrijas preses sekretāre.

Maldivijas valdība aprīlī atņēma Našīdam tiesības uz pensiju un veselības apdrošināšanu pēc tam, kad bija pieprasījusi viņa atgriešanos no ārstēšanās Lielbritānijā.

Maldivijas kā tūrisma valsts reputāciju pēdējos gados ir grāvuši ilgstoši politiski nemieri.

Jamīna pusbrālis Maumūns Abduls Gajūms bija Maldivijas prezidents 30 gadus, līdz Našīds viņu sakāva pirmajās daudzpartiju vēlēšanās pirms astoņiem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu