EK atsakās no oficiāliem iebildumiem par Polijas tiesu reformām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) ir atteikusies no iespējas iesniegt oficiālus iebildumus par pretrunīgi vērtētām Polijas tiesu reformām, paziņojis EK preses sekretārs Margaritis Shins.

Ņemot vērā notiekošās sarunas, EK viceprezidents Franss Timmermanss nolēmis neizmantot viņam sniegtās pilnvaras, lai nāktu klajā ar oficiālu «viedokli» par likuma varu Polijā, pavēstīja Shins.

«Pilnvaras vairs nav spēkā,» norādīja EK pārstāvis.

EK esot atgriezusies pie «normālas» darba kārtības, viņš piebilda.

Timmermansam otrdien paredzētas sarunas ar Polijas premjerministri Beātu Šidlo.

Jau vēstīts, ka Timmermanss bija pilnvarots nākt klajā ar oficiālu viedokli par likuma varu, ja Varšava līdz pirmdienai nebūs uzrādījusi progresu. Tomēr EK pirmdien paziņoja, ka sarunas ar Varšavu vēl turpinās.

Nepiekāpšanās gadījumā Polijai teorētiski var tikt apturētas balsošanas tiesības Eiropas Savienībā (ES).

Eiropas Parlaments (EP) jau 13.aprīlī pieņēma rezolūciju, kurā brīdināts, ka Polijas Konstitucionālā tribunāla «faktiskā paralīze» apdraud likuma varu, demokrātiju un cilvēktiesības.

Polijas konservatīvā valdība, kas nāca pie varas oktobrī, izpelnījusies kritiku par vairākiem pasākumiem, kas, kā uzskata oponenti, pastiprinās valdības varu pār konstitucionālo tiesu un sabiedriskajiem medijiem.

EK janvārī sāka izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai pretrunīgi vērtētie likumi nav pretrunā ar ES tiesību normām.

Timmermanss kopš tā laika vairākkārt ticies ar Polijas varasiestāžu pārstāvjiem, cenšoties rast skaidrību aspektos, kas radījuši bažas EK.

EK sevišķi satraukusies par Polijas likumiem, kas dod valdībai tiesības iecelt un atlaist sabiedrisko raidorganizāciju vadītājus, kā arī par Konstitucionālā tribunāla reformu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu