Lielbritānijas augstākā tiesa: ārvalstīs ilgstoši dzīvojošie referendumā nebalsos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas augstākā tiesa otrdien noraidījusi divu ārvalstīs dzīvojošo pilsoņu prasību anulēt noteikumus, kas liedz balsot referendumā cilvēkiem, kas dzīvo ārpus valsts un jau vairāk nekā 15 gadus nav reģistrējušies balsošanai vēlēšanās.

Tiesā ar prasību bija vērsusies Beļģijā dzīvojošā advokāte Žaklīna Maklenana un Itālijas iedzīvotājs 94 gadus vecais pensionārs Harijs Šindlers.

Viņi apgalvoja, ka noteikumi, kas liedz viņiem piedalīties 23.jūnijā gaidāmajā referendumā par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā (ES), ierobežo viņu pārvietošanās brīvību «veidā, kas nav objektīvi attaisnojams».

Tomēr Augstākā tiesa atbalstīja divu tiesnešu un apelācijas tiesas spriedumu, ka Lielbritānijas parlaments rīkojies saskaņā ar ES tiesību normām un «pieņēmis daudz dāsnākus nosacījumus», kas piemērojami parlamenta vēlēšanās, lai ļautu Lielbritānijā nedzīvojošajiem pilsoņiem balsot, ja viņi dzīvojuši ārvalstīs mazāk nekā 15 gadus.

Prasības iesniedzēji tiesā apgalvoja, ka šis ierobežojums liegs balsošanas tiesības līdz pat diviem miljoniem ārzemēs dzīvojošo britu.

Arī lielākajai daļai ES pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, būs liegts piedalīties referendumā. Izņēmums ir Īrijas, Maltas un Kipras pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu