Afganistānas talibi saskaras ar nopietnām grūtībām jaunā līdera ievēlēšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Afganistānas talibi saskārušies ar nopietnām grūtībām jaunā līdera iecelšanā pēc mullas Ahtara Mansura nāves sestdien Pakistānā, otrdien aģentūrai AFP atklājuši avoti kaujinieku aprindās.

Viens no avotiem ziņoja, ka abi galvenie pretendenti uz līdera vietu - talibu dibinātāja dēls mulla Jakubs un Siradžudins Hakani - ir izstājušies no cīņas.

«Jakubs ir atteicies uzņemtie šo lomu, sakot, ka ir tai par jaunu,» AFP atklāja augsta ranga talibu avots Pakistānas ziemeļrietumos.

«Mansura vietnieks un Hakani tīkla operāciju vadītājs Siradžudins Hakani arī atteicies personisku iemeslu dēļ,» atklāja avots.

Viņu lēmums ievērojami sarežģīs darbu talibu augstākajai padomei, kas kopš svētdienas tiekas ārkārtas sēdēs Pakistānā, lai ievēlētu jauno līderi.

Talibi vēl nav oficiāli apstiprinājuši Mansura nāvi, bet ASV prezidents Baraks Obama pirmdien apstiprināja, ka Mansurs gājis bojā ASV gaisa triecienos.

Mulla Mansurs kļuva par «Taliban» vadoni 2015.gada jūlijā, kad tika paziņots par iepriekšējā kustības līdera mullas Omāra nāvi.

Kā uzskata analītiķi, Mansura nāve var nozīmēt jaunu šķelšanos talibu rindās un, iespējams, atvieglot miera procesu, ja virsroku gūtu mērenais spārns. Taču pastāv arī iespēja, ka ceļš uz mieru kļūs vēl sarežģītāks, ja kustībā iezīmēsies vairāki līderi.

«Galvenais izaicinājums ir izglābt talibu kustību no tālākas sašķelšanās,» AFP norādīja cits avots talibu kustībā, piebilstot, ka augstākās padomes locekļi nemitīgi maina tikšanās vietu, lai izvairītos no potenciālajiem gaisa uzlidojumiem.

«Būs nepieciešams laiks, lai panāktu vienprātību par līdera vietu,» sacīja avots.

Pretenzijas uz līdera vietu pieteicis arī talibu kustības bijušais līdera vietnieks mulla Abduls Gani Baradars, kuram, kā tiek uzskatīts, ir ciešas saites ar Pakistānas talibiem. 2010.gadā viņš tika ieslodzīts cietumā Pakistānā, bet 2013.gadā atbrīvots, valdībai cenšoties sekmēt Afganistānas miera procesu. Tiek ziņots, ka kopš tā laika Pakistānas varasiestādes piemērojušas viņam mājas arestu.

Par Afganistānas līdera vietu cīnās arī mulla Adbuls Kajumj Zakirs, kurš tiek uzskatīts par vienu no grupējuma vardarbīgākajiem un talibu lietai uzticīgākajiem komandieriem.

«Talibu kustība iet cauri ļoti izšķirošam posmam. Mums nepieciešams samierinātājs, nevis karotājs,» norādīja viens no talibu avotiem, citējot vairāku komandieru sacīto augstākās padomes sanāksmēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu