Nīderlandes parlaments atbalsta pilsonības atņemšanu džihādistiem ar dubultpilsonību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nīderlandes parlamenta apakšpalāta otrdiena apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz pilsonības atņemšanu personām ar dubultpilsonību, kuras pievienojušās teroristu grupējumiem, lai cīnītos kopā ar džihādistiem, paziņojušas amatpersonas.

Pilsonību paredzēts atņemt arī gadījumos, ja šīs personas nav notiesātas par noziegumiem.

«Šie džihādisti var radīt draudus nacionālajai drošībai, kad atgriežas Nīderlandē,» paziņoja Tieslietu ministrija.

«Tādēļ pat bez notiesāšanas apsūdzībās terorismā tieslietu ministrs var izlemt atņemt personai pilsonību, ja tiek uzskatīts, ka persona pievienojusies teroristu organizācijai», piemēram, «Islāma valstij» vai «Al Qaeda», norādīja ministrijas preses pārstāvis.

Tiklīdz pilsonība būs atņemta, persona tiks pasludināta par nevēlamu un tai tiks liegta atgriešanās Nīderlandē vai Šengenas zonā, norādīja ministrija.

Uz cilvēkiem, kuriem ir tikai Nīderlandes pilsonība, šie noteikumi neattieksies, jo starptautiskās konvencijas liedz valstīm tīšām atstāt cilvēkus vispār bez pilsonības.

Tieslietu ministrs Ards van der Stērs izmaiņas likumā ierosināja veikt jau pagājušajā gadā, apgalvojot, ka tās ir nepieciešamas, lai apturētu džihādistus no atgriešanās Nīderlandē.

Tomēr likumprojekts ir sastapies ar pretestību parlamentā, vairākām kreiso partijām apgalvojot, kas tas varētu izraisīt vēl lielāku radikalizēšanos.

Nīderlandes slepeno dienestu iepriekš veiktās aplēses liecina, ka «Islāma valstij» Sīrijā un Irākā pievienojušies aptuveni 200 cilvēki no Nīderlandes, tostarp 50 sievietes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu