ECT Dānijas «ģimeņu apvienošanās» likumus atzīst par diskriminējošiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesvedības centrā ir Togo dzimis Dānijas pilsonis, kur pieteicās uz uzturēšanās atļaujas saņemšanu arī savai sievai. Lūgums tika noraidīts vairākās tiesu instancēs Dānijā, bet Eiropas Cilvēktiesību Tiesa nostājās vīrieša pusē. Dānijas vadošā labējā partija jau izteikusi sašutumu par Eiropas Cilvēktiesību tiesas «bezprecedenta» iejaukšanos valsts imigrācijas politikā.

Tiesa, kas izskata sūdzības par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas un tās protokolu pārkāpumiem, secināja, ka Dānijas likumi diskriminē cilvēkus, kas nav dzimuši Dānijā, bet dzīves gaitā ieguvuši Dānijas pilsonību. Ar sūdzību tiesā bija vērsies Togo dzimušais Dānijas pilsonis Ousmans Biao.

2003.gadā viņš pieteicās uz uzturēšanās atļaujas saņemšanu savai sievai, bet viņa lūgums tika noraidīts. Dānijas Imigrācijas dienests apgalvoja, ka Biao ir spēcīgākas saites ar Ganu, kur viņš nodzīvojis 15 gadus, nekā Dāniju. Pāris vērsās tiesā, bet zaudēja lietu līdz pat Augstākajai tiesai.

Tomēr Strasbūrā bāzētā Eiropas Cilvēktiesību tiesa nostājās Biao pusē, secinot, ka Dānija diskriminē valstī nedzimušos pilsoņus, ja vien viņi nav Dānijas pilsoņi ilgāk par 28 gadiem.

Šis likuma pants zināms kā «28 gadu likums», kas pakāpeniski transformējies par «26 gadu likumu», ko nedrīkst sajaukt ar «24 gadu likumu» imigrācijas likumos, kas ļauj pieteikties uz ģimenes apvienošanos tikai personām, kas sasniegušas 24 gadu vecumu.

Dāņu Tautas partija (DF), kas noskaņota pret imigrāciju, paziņojusi, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmums rada problēmas.

«Tas ir uzbrukums Dānijas suverenitātei. Tas ir kaut kas nedzirdēts, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa ietu tik tālu attiecībā uz valsts tiesībām noteikt savu imigrācijas politiku,» paziņoja partijas preses pārstāvis.

Eiropas Savienības Tiesa aprīlī secināja, ka Dānijas imigrācijas likums ierobežo turku strādnieku tiesības atvest savus ģimenes locekļus uz Dāniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu