Grībauskaite aicina neaizmirst citus nelikumīgi ieslodzītos ukraiņus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien paudusi gandarījumu par Krievijā notiesātās Ukrainas pilotes Nadijas Savčenko atbrīvošanu, bet vienlaikus aicinājusi neaizmirst citus nelikumīgi ieslodzītos ukraiņus.

«Mums prieks, ka Nadija Savčenko beidzot atgriezusies Ukrainā. Taču nedrīkstam aizmirst arī citus nelikumīgi ieslodzītos ukraiņus. Minskas vienošanās par karagūstekņu atbrīvošanu ir jāpilda,» teikts prezidentes komentārā, ko ziņu aģentūrai BNS nodevis viņas preses dienests.

Pērn augustā Krievijas tiesa piesprieda 20 un 10 gadu cietumsodu ukraiņu kinorežisoram Oļeham Sencovam un aktīvistam Oleksandram Koļčenko. Lietuva aprīlī noteica iebraukšanas aizliegumu personām, kas saistītas ar Savčenko, Sencova un Koļčenko ieslodzīšanu.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs Savčenko atbrīvošanu nosaucis par priecīgu un simbolisku notikumu, tomēr aicinājis to neizmantot par ieganstu, lai pārskatītu sankcijas, ko Eiropas Savienība noteikusi Krievijai, jo galvenie iemesli, kuru dēļ šīs sankcijas tika noteiktas, joprojām pastāv.

«Tas ir ļoti svarīgs notikums - gan morālā, gan politiskā ziņā. Farss, kas piesaistīja uzmanību un vilkās pāris gadu, nelikumīgā aizturēšana - šī lieta bija ieguvusi milzīgu rezonansi. (..) Tā ir ļoti būtiska taisnības un drosmes uzvara pret manipulācijām, pret sirdsapziņas pagrimumu,» viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

«Viņa atgriežas ne tikai Ukrainā, viņa atgriežas politikā, atgriežas kā uzvarētāja,» piebildis ministrs.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka šis solis nebūt nenozīmē lūzumu attiecībās ar Krieviju, kur joprojām turpinās politiskās tiesas prāvas, un atgādinājis, ka Ukrainas frontē aizvien vēl tiek ziņots par jauniem kritušajiem.

«Tie, kuri meklē ieganstu - nevis iemeslu, bet ieganstu - pārskatīt politiku, var izmantot ikvienu šādu faktu, bet tas viss jāsaista ar Minskas vienošanos izpildi. Ņemot vērā, ka nav redzams, ka tās būtu izpildītas, sankcijas vienkārši automātiski jāpagarina,» sacījis Linkevičs.

«Vakar uz īsu brīdi atceļā no Stambulas Kijevā tikos ar kolēģiem no Ukrainas, un Ārlietu ministrija mani informēja par septiņiem kritušajiem karavīriem. (..) Tātad nekāda principiāla uzlabojuma nav, turpinās politiskais un militārais spiediens,» viņš secinājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu