ES: Savčenko atbrīvošana ir «ilgi gaidīta laba ziņa»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni trešdien pauda prieku par Ukrainas armijas pilotes un Augstākās radas deputātes Nadijas Savčenko atbrīvošanu no ieslodzījuma Krievijā un apliecināja, ka viņa svin kopā ar Ukrainu.

«Nadija Savčenko ir brīva un atpakaļ Ukrainā. Ilgi gaidīta laba ziņa, kuru ES svin kopā ar Ukrainu,» tviterī paziņoja bijusī Itālijas ārlietu ministre.

Mogerīni vairākkārt tika mudinājusi Krieviju atbrīvot Savčenko un reiz pat brīdināja, ka ukrainiete var badastreika dēļ zaudēt dzīvību.

Arī Vācija paudusi gandarījumu par Savčenko apmaiņu pret diviem Ukrainā sagūstītajiem Krievijas karavīriem.

Savčenko turēšana ieslodzījumā Krievijā bija viens no jautājumiem, kas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā Briseles un Maskavas attiecības padarīja tik sliktas, kādas tās nekad nebija bijušas. Pret Krieviju joprojām spēkā ir ES sankcijas.

Savčenko pēc ieslodzījumā Krievijā pavadītajiem teju diviem gadiem trešdien atgriezās Ukrainā. Atbrīvotā Savčenko ar Ukrainas prezidenta lidmašīnu nogādāta Kijevā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Putins parakstījis rīkojumu par Savčenko apžēlošanu.

Tikmēr Krievijas mediji ziņo, ka Maskavā jau nolaidusies lidmašīna ar Ukrainā notiesātajām Krievijas militārpersonām Aleksandru Aleksandrovu un Jevgeņiju Jerofejevu, kuri apžēloti un apmainīti pret Savčenko.

Jau ziņots, ka Krievijas tiesa 22.martā atzina 35 gadus veco Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedz, piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Savukārt Ukrainas tiesa 18.aprīlī piesprieda 14 gadus cietumā pērn maijā Luhanskas apgabalā valsts austrumos sagūstītajiem diviem Krievijas armijas karavīriem - 3.gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteinim Jevgeņijam Jerofejevam un seržantam Aleksandram Aleksandrovam. Krievijas karavīri ir vainīgi agresīvā karā ar iepriekšēju vienošanos, palīdzības sniegšanā teroristiskām organizācijām un teroraktu sarīkošanā, nosprieda tiesa.

Ukrainā Savčenko kļuvusi par simbolu cīņai pret Krievijas agresiju Donbasā un aizmuguriski ievēlēta parlamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu