Beļģijas policija atrod jauna terorakta plānošanas pēdas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Beļģijas policija ir atradusi pēdas jauna terorakta plānošanai šajā valstī, kad tā aizturēja četrus cilvēkus aizdomās par džihādistu vervēšanu Sīrijai un Lībijai, trešdienas vakarā paziņoja federālā prokuratūra.

Aizturēšanas notika ostas pilsētā Antverpenē un citās Flandrijas pilsētās, un četri aizturētie tika apsūdzēti par «piedalīšanos teroristu grupējuma darbībās».

«Šie četri bija vairāk iesaistīti vervēšanā. Mēs arī atradām pēdas [jauna teroristu] uzbrukuma plāniem Beļģijā,» paziņoja federālās prokuratūras preses sekretārs Ēriks van der Sipts.

Viņš sacīja, ka izmeklēšana par šā terorakta plānošanu vēl turpinās. Federālā prokuratūra pavēstīja, ka «pagaidām nav nekādas saistības» ar 22.martā Briseles lidostā un metro sarīkoto sprādzienu izmeklēšanu.

Prokuratūra paziņoja, ka četri aizturētie «tiek turēti aizdomās par vēlmi savervēt cilvēkus, lai nosūtītu viņus uz [bruņoto] konfliktu zonām Sīrijā un Lībijā», un piebilda, ka dažiem no viņiem bijis nolūks doties uz šiem rajoniem un pievienoties džihādistu grupējumam «Islāma valsts».

Astoņos reidos Antverpenes, Ternatas un Borgerhoutas pilsētās tomēr netika atrasti ne ieroči, ne sprāgstvielas. Prokuratūra neinformēja, kad šie reidi tika veikti.

Izmeklēšanas tiesnesis lika apcietināt vienu no četriem aizturētajiem. Pārējie trīs tika atbrīvoti ar nosacījumu, ka viens no viņiem valkās elektronisku aproci un abi pārējie ievēros «stingrus» nosacījumus, piebilda prokuratūra.

Beļģija vēl nav pilnīgi atguvusies no džihādistu grupējuma «Islāma valsts» 22.martā sarīkotajiem spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumiem Briseles lidostā un metro, kuros tika nogalināti 32 cilvēki un ievainoti vairāki simti.

Piecus mēnešus pirms tam džihādisti, starp kuriem daudzi bija no Briseles, sarīkoja teroraktus Parīzē, nogalinot 130 cilvēkus un ievainojot vairākus simtus.

Šie Parīzes un Briseles terorakti ir saistīti ar vienu un to pašu džihādistu šūniņu, kura bija saistīta ar «Islāma valsti» Sīrijā.

No Beļģijas apmēram 500 cilvēku ir devušies īstenot džihādu Sīrijā un Irākā. Attiecībā pret valsts iedzīvotāju skaitu tas ir lielākais džihādistu īpatsvars Eiropas Savienībā (ES).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu