ANO ģenerālsekretārs mudina atsākt dialogu ar Ziemeļkoreju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, ceturtdien viesojoties Dienvidkorejā, mudināja atsākt dialogu ar Ziemeļkoreju.

«Mums ir jārod ceļš atpakaļ pie dialoga,» miera un drošības forumā Čedžu sacīja ANO vadītājs.

«Spriedzes palielināšanās Korejas pussalā var mest ēnu uz visu Ziemeļaustrumāzijas reģionu un pat vēl tālāk,» viņš brīdināja.

«Es pozitīvi vērtēju visus centienus virzīties uz priekšu, un es esmu gatavs dot personīgu ieguldījumu jebkurā veidā, kas varētu būt noderīgs,» piebilda ģenerālsekretārs.

Vēl pērn novembrī tika plānota Bana vizīte Ziemeļkorejā, tomēr šiem plāniem nebija lemts īstenoties.

Trešdien runājot Čedžu ar žurnālistiem, ģenerālsekretārs atzina, ka «logs augsta līmeņa dialogam» joprojām ir atvērts.

«Es esmu vienīgais, kas ar Phenjanu ir uzturējis dialoga kanālu,» viņš piebilda.

Vizīte Ziemeļkorejā Banam būtu svarīgs notikums, ja viņš izlemtu kandidēt 2017.gada Dienvidkorejas prezidenta vēlēšanās.

Bans atteicies apstiprināt, vai viņš grasās kandidēt uz valsts galvas amatu, tomēr daži viņa trešdienas izteikumi jau tiek interpretēti kā mājiens šajā virzienā.

Bans sacīja, ka pārdomās, «kas man būtu jādara kā Dienvidkorejas pilsonim» pēc ANO ģenerālsekretāra amata pamešanas.

Vienlaikus ar aicinājumiem atsākt dialogu ar Ziemeļkoreju Bans arī mudināja starptautisko sabiedrību stingri īstenot ANO sankcijas, kas Phenjanai noteiktas tās pēdējā kodolizmēģinājuma dēļ.

Ziemeļkorejas centieni attīstīt kodolieroču un ballistisko raķešu arsenālu «vienīgi apdraud tās pašas drošību un kaitē tās pilsoņiem», ceturtdien sacīja ģenerālsekretārs, mudinot Phenjanu «atturēties no jebkādām tālākām provokācijām».

Dienvidkoreja pirmdien noraidīja Ziemeļkorejas pēdējo ierosinājumu rīkot militārās sarunas, norādot, ka Phenjanai vispirms ir jāsper soļi kodolatbruņošanās virzienā.

Phenjana piektdien mudināja Seulu pieņemt Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna militāro sarunu priekšlikumu un mazināt spriedzi, kas pieaugusi pēc Ziemeļkorejas janvārī sarīkotā ceturtā kodolizmēģinājuma.

Seula uzstāj, ka apsvērs iespēju par iesaistīšanos būtiskā dialogā ar Phenjanu vienīgi tad, ja režīms spers vērā ņemamus soļus kodolatbruņošanās virzienā.

Ziemeļi vairākkārt uzsvēruši, ka to kodolarsenāls nav apspriežams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu