Junkers: Turcijas draudi ES migrācijas jautājumā neiedarbosies

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijai ir jāpilda vienošanās ar Eiropas Savienību (ES) par nelegālās imigrācijas mazināšanu, ceturtdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, brīdinot, ka draudi blokam neiedarbosies.

Viņš aicināja Turciju mīkstināt tās pretterorisma likumus, ja tā vēlas iegūt bezvīzu režīmu ar ES.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans otrdien paziņoja, ka viņa vadītās valsts parlaments noraidīs ar ES panākto vienošanos par imigrācijas ierobežošanu, ja Turcijai netiks piešķirts bezvīzu režīms.

«Mēs gaidām, ka Turcija pildīs savas saistības, un draudi nav labākais diplomātiskais instruments, ko var lietot,» Junkers norādīja žurnālistiem Šimā, kur viņš apmeklē «Lielā septiņnieka» jeb G7 samitu Japānā.

«Tādēļ tos vajadzētu pārtraukt izmantot, jo tie nedos nekādu rezultātu,» viņš piebilda.

ES un Turcijas panāktā vienošanās par imigrācijas ierobežošanu paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ nelegālos imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

Tomēr ES uzstāj, ka Turcijai vispirms jāizpilda visi 72 vienošanās kritēriji, tostarp jāveic grozījumi pretterorisma likumā un reformas preses brīvības jomā, kas nav izdarīts.

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņoja, ka ES iecere līdz 1.jūlijam piedāvāt Turcijai bezvīzu režīmu, domājams, būs jāatliek, jo pastāv bažas, ka Ankara nespēs laikus izpildīt būtiskākos nosacījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu