Vācijas ministrs: Dienā pēc Lielbritānijas referenduma nesekos matemātisks risinājums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dienā pēc Lielbritānijas referenduma par tās turpmāko dalību Eiropas Savienībā nebūs «28-1», tas nebūs matemātisks risinājums un situācija varētu būt diezgan sarežģīta, tā pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) savas vizītes laikā Rīgā norādīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Viņš atzina, ka pastāv bažas par Eiropu dažādu iemeslu dēļ, tostarp viņš minēja sarežģītās debates par migrāciju. Ministra ieskatā šajā laika posmā nepieciešams rast kopīgus Eiropas risinājumus.

«Bet Latvija nav novērsusies no Eiropas pieejas. Raizes gan rada debates un kampaņa Lielbritānijā un referendums, kura rezultātu nezinām,» viņš sacīja, uzsverot, ka Lielbritānija ir svarīgs ES partneris un, pēc viņa domām, nepieciešams, lai tā arī turpmāks saglabātu savu dalību savienībā.

Vācijas ārlietu ministrs arī atzina, ka dienā pēc referenduma nebūs «28-1».

«Tas nebūs matemātisks risinājums, bet situācija varētu būt diezgan sarežģīta. Tie ir lieli izaicinājumi, kuri jāpārvar,» viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka aģentūrai «Reuters» trešdien informācijas avoti ES atklāja, ka ES amatpersonas un diplomāti šonedēļ sākuši slepenas sarunas, lai sagatavotu koordinētu atbildi situācijai, ja briti 23.jūnijā gaidāmajā referendumā nobalsos par izstāšanos no bloka.

Augsta ranga diplomāti no vairākām valstīm, tostarp no Francijas un Vācijas, pirmdien tikušies sarunās, kuras vadījis Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera administrācijas vadītājs Martins Zelmairs, informēja vairāki avoti.

Viens informācijas avots norādīja, ka pirmdienas sanāksmei sekos citas, kurās tiks apspriesti konkrēti jautājumi.

Cits informācijas avots uzsvēra, ka apspriedes mērķis nebija gatavoties gadiem ilgām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos, bet gan koordinēt sākotnējo reakciju, īpaši attiecībā uz komunikācijas stratēģiju pirmajās stundās un dienās pēc referenduma, ja tajā tiks balsots par izstāšanos.

«Doma ir kaut ko sagatavot, neatstājot to dienai pēc 23.jūnija,» teica trešais informācijas avots.

Apspriedē esot bijusi pārstāvēta arī Slovākija, kas jūlijā kļūs par ES Padomes prezidējošo valsti. Nekādi skaidri secinājumi sarunās pirmdien panākti neesot, piebilda avoti.

ES līderi ir atlikuši 23. un 24.jūnijā plānoto samitu līdz 28. un 29.jūnijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu