Krievijas atbalstītā Dienvidosetija rīkos referendumu par pievienošanos Krievijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas atbalstītā un starptautiski neatzītā Dienvidosetija nākamgad rīkos referendumu par pievienošanos Krievijai, ceturtdien paziņoja Dienvidosetijas «prezidents» Leonīds Tibilovs: «Es pieņēmu šo lēmumu. Mēs redzam mūsu tautas noskaņojumu».

Dienvidosetijā, kuras neatkarību Krievija pati atzina 2008.gadā pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā, šis referendums notiks pēc prezidenta vēlēšanām, teikts paziņojumā Dienvidosetijas prezidenta administrācijas vietnē.

Dienvidosetijas Politiskā padome ceturtdien ieteica Tibilovam uzskatīt par lietderīgu šā referenduma sarīkošanu 2017.gadā pēc prezidenta vēlēšanām.

«Es pieņēmu šo lēmumu. Mēs redzam mūsu tautas noskaņojumu un runāsim par referenduma rīkošanas mehānismu, konsultēsimies ar mūsu sabiedroto [Krieviju],» sacīja Tibilovs.

Tibilovs un Bibilovs vēlāk nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, ka viņi atbalsta referenduma rīkošanu nākamgad pēc prezidenta vēlēšanām.

Tibilovs 2012.gadā tika ievēlēts par Dienvidosetijas prezidentu uz piecu gadu termiņu. Nākamgad paredzēto prezidenta vēlēšanu precīzs datums vēl nav noteikts.

Tibilovs pērn oktobrī, tiekoties ar Krievijas prezidenta palīgu Vladislavu Surkovu, paziņoja, ka nodomājis iniciēt referendumu par Dienvidosetijas pievienošanos Krievijai. Viņš uzsvēra, ka visi pasākumi referenduma rezultātu īstenošanai tiks veikti tikai pēc saskaņošanas ar Krieviju.

Abhāzija un Dienvidosetija pasludināja neatkarību no Gruzijas 90. gadu sākumā, taču šīs separātiskās republikas pastāv ar Krievijas militāru un finansiālu atbalstu un tajās ir izvietots Krievijas karaspēks.

Pēc 2008.gada kara ar Gruziju Krievija atzina Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm, taču vēl tās atzīst tikai Nauru, Nikaragva un Venecuēla. Pārējā pasaule Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas sastāvdaļu «de iure».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu