Obama Hirosimā apliecina cieņu atomsprādziena upuriem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama piektdien Hirosimā apliecināja cieņu pasaules pirmā kodoluzbrukuma upuriem.

Atombumba, kas 1945.gada 6.augustā pārvērta pilsētu gruvešos, «nodemonstrēja, ka cilvēcei ir līdzekļi, lai sevi iznīcinātu», Hirosimas sprādziena memoriālā uzrunā, kuru noklausījās arī uzbrukumā izdzīvojušie, sacīja prezidents.

«Pirms 71 gada nāve gāzās no debesīm un pasaule tika izmainīta,» pēc liela ziedu vainaga nolikšanas sacīja prezidents.

Obama, kura priekštecis Harijs Trūmens pieņēma lēmumu par pasaulē pirmo kodoluzbrukumu, sasveicinājās ar izdzīvojušajiem un apskāva kādu emociju pārņemtu vecu vīru.

Viņš parunāja arī ar smaidošo 91 gadu veco Sunao Cuboi, kurš jau iepriekš bija izteicies, ka vēlas izteikt ASV prezidentam pateicību par viņa vizīti.

Līdzās sprādzienā sapostītajai ēkai, kas ir kļuvusi par traģēdijas simbolu, Obama nolika vainagu pie upuru pieminekļa.

«Kāpēc mēs ieradāmies šajā vietā, Hirosimā? Mēs ieradāmies, lai pārdomātu par šausmīgo spēku, kas tika palaists vaļā ne pārāk senā pagātnē. Mēs ieradāmies, lai pieminētu mirušos,» uzrunājot sapulcējušos, sacīja Obama.

«Viņu dvēseles mūs uzrunā, viņi aicina mūs ieskatīties sevī, izvērtēt, kas mēs esam,» sacīja ASV prezidents.

«Tehnoloģiskais progress bez līdzvērtīga progresa cilvēciskajās institūcijas var nolemt mūs. Zinātnes revolūcijai, kas noveda pie atoma sašķelšanas, ir nepieciešama arī morāla revolūcija,» viņš norādīja.

«Tāpēc mēs esam ieradušies šajā vietā un stāvam šeit, pilsētas vidū, un piespiežam sevi iztēloties brīdi, kad nokrita bumba,» teica Obama.

«Mēs piespiežam sevi sajust bērnu šausmas, kas nespēja aptvert, ko viņi redz. Mēs klausāmies viņu klusajās raudās,» viņš teica.

«Pasaule tika šeit izmainīta uz visiem laikiem, bet šodien šīs pilsētas bērni pavadīs savu dienu mierā,» sacīja ASV prezidents. «Kāda tā gan ir vērtība,» piebilda Obama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu