ES pēc «Brexit» referenduma publiskos plānu ciešākai militārai sadarbībai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pēc «Brexit» referenduma nāks klajā ar plāniem militārās sadarbības stiprināšanai, bet noliedza, ka tas ir slepens priekšlikums ES armijas izveidei.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Sīrijas pilsoņkaru un migrācijas krīzi, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni pagājušajā gadā sāka izstrādāt globālu stratēģiju bloka ārlietu un aizsardzības politikai.

Tomēr Brisele noraidīja britu laikraksta «The Times» ziņoto, ka tie esot slepeni plāni ES armijas izveidošanai.

«Protams, netiek plānots izveidot ES armiju ar globālu stratēģiju. Nav arī slepena dokumenta,» ziņu aģentūrai AFP norādīja ES preses pārstāve.

Viņa sacīja, ka Mogerīni darbs pie stratēģijas «turpinās atklātā un caurskatāmā veidā, konsultējoties ar dalībvalstīm» un citām pusēm. Viņa piebilda, ka izveidota arī tīmekļa lapa, kurā informēts par šiem plāniem.

ES preses pārstāve norādīja, ka Mogerīni prezentēs stratēģiju Eiropadomes samitā jūnija beigās, nedēļu pēc Lielbritānijas referenduma par dalību ES.

ES jau ilgu laiku cenšas uzlabot sadarbību aizsardzības jautājumos. Vairākas valstis, tostarp Vācija un Francija, ir izveidojušas tā dēvētās kaujas grupas, kas ir gatavas izvietošanai krīzes zonās.

Kāds avots ES sacīja, ka drošības un aizsardzības jautājumos Eiropadome ir paudusi vēlmi redzēt efektīvāku politiku.

Tomēr avots piebilda, ka stratēģija tiktu īstenota, balstoties uz pašreiz spēkā esošajiem ES līgumiem, un nekādā gadījumā nenozīmētu ES armijas izveidošanu.

Kāds Eiropas diplomāts atklāja, ka plānu izstrāde tuvojas pēdējai fāzei.

Reaģējot uz «The Times» ziņoto, Lielbritānijas valdība uzsvēra, ka valsts nekad nepiedalīsies ES armijā.

«Mēs saglabājam veto visos aizsardzības jautājumos ES, un mēs iebildīsim pret visiem pasākumiem, kas mazinātu dalībvalstu militāros spēkus,» norādīja Aizsardzības ministrija.

Savukārt eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs, kurš iestājas par Lielbritānijas izstāšanos no ES, atzinīgi vērtēja «The Times» rakstu, sakot, kas tas ir kārtējais pierādījums tam, ka britu tautai tiek melots, un ES vēlas izveidot īstu armiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu