Grieķija pauž bažas par savas valsts spējām pildīt ES un Turcijas vienošanos

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas migrācijas ministrs Jannis Muzals paudis bažas par savas valsts spējām īstenot Eiropas Savienības (ES) un Turcijas starpā noslēgto vienošanos par imigrācijas ierobežošanu.

Ministrs ar šādām bažām nācis klajā pēc Grieķijas patvēruma piešķiršanas komisijas lēmuma nesūtīt vairākus sīriešus atpakaļ uz Turciju, neskatoties uz ES un Turcijas vienošanos, kas balstās uz imigrantu atpakaļnosūtīšanu.

Grieķijas valdības padomnieki tieslietās izskatīs komisijas lēmumu, norādot, ka turpmāka izvairīšanās no deportēšanas var radīt sarežģītu situāciju Grieķijai, intervijā Nīderlandes raidorganizācijai sacīja Muzals.

Saskaņā ar viņa teikto komisija šonedēļ «četros vai piecos gadījumos» atteikusies nosūtīt sīriešus ar kuģi atpakaļ uz Turciju, jo imigranti iesnieguši sūdzības saistībā ar deportēšanu, un komisija secinājusi, ka «Turcija nav droša» valsts.

Grieķijas valdībai vēl jāizlemj, vai apstrīdēt komisijas lēmumu.

ES un Turcijas panāktā vienošanās par imigrācijas ierobežošanu paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ nelegālos imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

Tomēr ES uzstāj, ka Turcijai vispirms jāizpilda visi 72 vienošanās kritēriji, tostarp jāizdara grozījumi pretterorisma likumā un reformas preses brīvības jomā, kas nav izdarīts.

Vienošanās kritiķi arī pauduši bažas par Turcijas spējām nodrošināt adekvātu patvērumu atpakaļ nosūtītajiem migrantiem.

Starptautiskā tiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International» pagājušajā mēnesī ziņoja, ka Turcija piespiež bēgļus lielā skaitā atgriezties pilsoņkara plosītajā Sīrijā, kas liek šaubīties arī par to migrantu drošību, kas tiks nosūtīti atpakaļ uz Turciju no Grieķijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu