Vācijas ministrs mudina būt stingriem strīdā ar Turciju par vīzām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācija nedrīkst pakļauties Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana draudiem atcelt vienošanos, kuras mērķis ir apturēt nelegālo imigrantu plūsmu uz Eiropu, uzskata Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Eiropas Savienības (ES) un Ankaras nesen noslēgtais līgums par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu no Turcijas uz ES paredz, ka ES apmaiņā Turcijas pilsoņiem noteiks bezvīzu režīmu.

Bet, pirms tiek īstenota vīzu režīma liberalizācija, ES vēlas, lai Turcija likumos sašaurina terorisma definīciju, pastāvot bažām, ka šie likumi tiek izmantoti, lai vērstos pret medijiem un opozīciju.

Erdoans nosodījis ES prasības par pretterorisma likumiem un šonedēļ sacīja, ka Turcijas parlaments noraidīs migrācijas vienošanos, ja netiks ieviests solītais bezvīzu režīms.

De Mezjērs, kura vadītā ministrija ir atbildīga par Vācijas imigrācijas politiku, sestdien «Funke Media Group» izdevumos publicētajā intervijā asi reaģēja uz šīm prasībām.

«Ja netiek izpildīti vīzu liberalizācijas nosacījumi, vīzu liberalizācijas nebūs,» viņš sacīja, piebilstot, ka «politikā nedrīkst pakļauties publiski izteiktiem draudiem».

Viņa izteikumi lielā mērā atbalso sestdien Vācijas tieslietu ministra Heiko Māsa teikto.

«Mēs neļausim, ka mūs šantažē. Erdoans var plosīties, cik viņš grib,» ministrs sacīja laikrakstam Neue «Osnabrücker Zeitung».

ES un Turcijas panāktā vienošanās par imigrācijas ierobežošanu paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ nelegālos imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

Tomēr ES uzstāj, ka Turcijai vispirms jāizpilda visi 72 vienošanās kritēriji, arī jāizdara grozījumi pretterorisma likumā un reformas preses brīvības jomā, kas nav izdarīts.

Pateicoties ES un Ankaras līgumam, nelegālo imigrantu plūsma no Turcijas uz Grieķiju pēdējā laikā ir sarukusi, vienlaikus aktivizējies cilvēku kontrabandas maršruts no Lībijas uz Itāliju.

Pērn ES ieradās vismaz 1,2 miljoni nelegālo imigrantu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu