Vācijas ekonomikas ministrs kritizē Merkeli par ES un ASV brīvās tirdzniecības līgumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels ir kritizējis kancleri Angelu Merkeli par viņas pārlieku optimistisko nostāju attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līgumu.

Gabriels, kurš ir arī Vācijas vicekanclers, norādīja Vācijas mediju grupai RND, ka viņa pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD) «nevēlas būt par daļu no sliktas vienošanās» un brīdināja nesteigties ar vienošanās panākšanu par Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību (TTIP).

Jau publiskotos intervijas fragmentos viņš uzsvēra, ka kristīgo demokrātu (CDU) līderei Merkelei ASV prezidenta Baraka «Obamas vizītes Vācijā eiforijas laikā nevajadzēja teikt, ka mēs spēsim ikviena scenārija apstākļos šogad pabeigt sarunas».

Vašingtona un Brisele vēlas pabeigt sarunas šogad pirms beidzas Obamas prezidentūras otrais termiņš, tomēr TTIP ir saskārusies ar plašu opozīciju abās Atlantijas okeāna pusēs.

Gabriels maijā jau izteicās, ka vienošanos neizdosies panākt, ja ASV sarunās nepiekāpsies.

Sabiedriskās domas aptauju rezultāti šomēnes liecināja, ka 70% vāciešu uzskata, ka TTIP nesīs drīzāk zaudējumus, ne ieguvumus.

Vairāki desmiti tūkstoši protestētāju Vācijā ir izgājuši ielās, protestējot pret TTIP, arī Obamas vizītes laikā aprīlī.

«Lielā septiņnieka» jeb G7 valstu līderi samitā Japānā šonedēļ pauda savu atbalstu TTIP, kamēr tā ir «ambicioza, visaptveroša, ar augstiem standartiem un savstarpēji izdevīga».

Nākamā sarunu kārtā par līgumu ir paredzēta jūnijā. Sarunas sākās 2013.gadā.

TTIP radītu pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības zonu, aptverot 28 ES valstis un ASV - kopumā vairāk nekā 800 miljonus cilvēku.

Kritiķi uzskata, ka līguma noslēgšana negatīvi ietekmēs darbavietas, patērētājus un vidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu