PVO noraida aicinājumu Zikas vīrusa dēļ pārcelt Riodežaneiro olimpiskās spēles

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir noraidījusi iespēju, ka Zikas vīrusa dēļ varētu tiks pārceltas vasaras olimpiskās spēles, kuras šī gada augustā notiks Riodežaneiro.

150 ārstu, zinātnieku un pētnieku no vairākām pasaules valstīm atklātā vēstulē piektdien vērsās pie PVO ar aicinājumu pārcelt olimpiskās spēles uz citu vietu vai arī atlikt tās, lai novērstu Zikas vīrusa izplatību.

Spēļu rīkošana Riodežaneiro būtu «bezatbildīga» un «neētiska», un tā varētu izraisīt vīrusa izplatību līdz šim infekcijas neskartās vietās, tostarp Āfrikā un Dienvidaustrumāzijā, norādīts ekspertu vēstulē.

Zikas vīruss var izplatīties jaunā reģionā, ja vietējie odi spēj to pārnēsāt no saslimušās personas, inficējot citus cilvēkus.

Tomēr PVO paziņoja, ka olimpisko spēļu rīkošanai nebūs liela ietekme uz Zikas vīrusa izplatību.

«Balstoties uz pašreizējiem novērtējumiem, 2016.gada spēļu atcelšana vai norises vietas maiņa nozīmīgi neietekmēs Zikas vīrusa starptautisko izplatību,» informēja PVO.

Brazīlijas varasiestādes sestdien pavēstīja, ka olimpiskās spēles notiks kā plānots.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Zikas vīruss var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus jaundzimušo smadzeņu defektus. Tas tiek vainots apmēram 1300 jaundzimušo mikrocefālijas un deformētu smadzeņu gadījumos, kas kopš pērnā gada reģistrēti Brazīlijā.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un PVO norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu