Majotas salā vietējie iedzīvotāji izliek no mājām simtiem iebraucēju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas aizjūras departamentā Majotā saniknoti vietējie iedzīvotāji svētdien piespieduši pamest mājas simtiem iebraucēju, kuri dzīvo un strādā šajā Indijas okeāna salā.

Lielākā daļa izlikto cilvēku, kas galvenokārt ieradušies Majotā no Komoru salām, bija spiesti doties uz galvaspilsētu Mamudzu un pievienoties simtiem ģimeņu, kas jau apmetušās pilsētas galvenajā laukumā pēc tam, kad piedzīvojušas līdzīgu likteni.

Salas varasiestādes paziņoja, ka svētdien sasaukta krīzes sanāksme, lai apspriestu nemieru pastiprināšanos.

Francijas prezidents Fransuā Olands iepriekš šomēnes novērtēja situāciju salā kā ļoti satraucošu.

Varasiestādes ziņoja, ka šoreiz

vietējie iedzīvotāji deviņos ciematos, sadaloties grupās, apstaigājuši māju pēc mājas un vai nu izlikuši iebraucējus uzreiz, vai devuši tiem pāris dienas laika, lai viņi paši aizietu.

Vienā no ciematiem

no mājām tika izlikti gandrīz 700 cilvēki, tostarp daudzas ģimenes, kurām bija legālas uzturēšanās atļaujas.

Majota ietilpst Komoru arhipelāgā, kas atrodas Indijas okeāna dienvidrietumos starp Madagaskaru un Mozambiku.

Salu grupas iedzīvotāju skaits ir aptuveni 200 000.

1974.gadā trīs no arhipelāga salām ieguva neatkarību no Francijas un izveidoja Komoru Savienību, kamēr Majota kļuva par Francijas atkarīgo teritoriju.

2011.gada 1.aprīlī Majota ieguva pilntiesīga Francijas aizjūras departamenta statusu, bet tās iedzīvotāji - Francijas pilsonību un vēlēšanu tiesības.

Majota ir daudz turīgāka nekā tās kaimiņu salas un, kā tiek uzskatīts, vairāk nekā 40% tās iedzīvotāju ir dzimuši ārpus Majotas. Tostarp daudzi ieradušies no Komoru salām.

Pret iebraucējiem noskaņotie grupējumi jau mēnešiem ilgi Majotā uzkurina naidīgumu pret imigrantiem, apsūdzot tos «slepenā imigrācijā» un «dienišķās zādzībās, uzbrukumos un slepkavībās».

Salas prefekts pagājušajā nedēļā aicināja izbeigt šīs piespiedu izlikšanas un brīdināja, ka drošības uzturēšanai var tikt izvietoti drošības spēki, tomēr viņa brīdinājumi acīmredzot nav sadzirdēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu