Fotostāsts: Ziemeļkoreja tūristiem atver gadu desmitiem slēpto metro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja joprojām uzskatāma par izteikti slēgtu valsti, pat tūristiem. Taču tagad tūristu ekskursijām atvērta mītiem apvītā Ziemeļkorejas metro sistēma. Ļaudis mēdza runāt, ka tā ir vien mulāža valsts tēla spodrināšanai un reāli nemaz nedarbojas.

Gadiem ilgi nepiederošie ārvalstnieki varēja nokļūt tikai divās no valsts galvaspilsētas Phenjanas 17 metro pieturām. Tas savukārt bija radījis virkni konspirācijas teoriju par to, ka metro reāli nedarbojas un komunistiskā partija valsts tēla spodrināšanas nolūkos noalgojusi aktierus, kas uzdodas par metro pasažieriem.

Taču pērnajā rudenī tūristiem atvērtas visas Phenjanas metro sistēmas pieturas. Un tagad tur izdevies paviesoties arī «Reuters» fotogrāfiem. Mediji gan uzsver, ka metro plašākai publikai tika atvērts tieši tad, kad Ziemeļkorejas valdības sankcionētā vizītē valstī ieradās austrāliešu ceļošanas blogeris Eliots Deiviss. Viņš raksta, ka skatam pavērusies vieta, kas vairāk atgādina muzeju Ziemeļkorejas politiskajai sistēmai un tās ideāliem. Metro stacijas bijušas uzpostas un pat neticami tīras. «Nāksies atzīt, ka šī ir skaistākā metro sistēma, ko jebkad esmu redzējis,» viņš vēlāk rakstīja.

Braucot pazemē ar eskalatoru, pasažieriem skaļruņos tiek atskaņotas patriotiskas dziesmas.

Pie tam metro uzskatāms par sava veida pazemes bunkuru, kurš varot izturēt pat kodoltriecienu. Katrai stacijai dots ar sociālistiskiem saukļiem saistīts nosaukums, bet uz sienām un skulptūrās attēloti bijušie un esošie politiskie līderi. No griestiem nokarājas greznas lustras, bet attēli uz sienām veidoti mozaīkas rakstā.

Blogeris secina, ka metro veidots kā reklāma Ziemeļkorejai: tajā ir viss, ko valdība vēlas, lai gan vietējie, gan tūristi par valsti zina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu