Seula: Ziemeļkoreja gatavo jaunu ballistiskās raķetes izmēģinājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja varētu gatavot jaunu ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

«Mēs esam atklājuši pazīmes, ka Ziemeļkoreja gatavo ballistiskās raķetes izmēģinājumu un saglabā kaujas gatavību,» aģentūrai AFP norādīja Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Ministrijas pārstāvis nekonkretizēja raķetes tipu, bet gatavošanās atklāšana varētu liecināt, ka tā ir vismaz vidējas darbības rādiusa raķete.

Japānas sabiedriskā raidorganizācija NHK vēstīja, ka iespējamā raķetes izmēģinājuma dēļ Japānas bruņotajos spēkos izsludināts paaugstinātas gatavības stāvoklis. Japānas bruņotajiem spēkiem arī likts notriekt ikvienu raķeti, kas apdraudēt valsts teritoriju.

Japānas Aizsardzības ministrija nav apstiprinājusi NHK ziņoto.

ANO rezolūcijas liedz Ziemeļkorejai izmantot jebkādas ar ballistiskajām raķetēm saistītas tehnoloģijas. Tomēr Phenjana ik pa laikam veic tuva darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus.

Pēdējo nedēļu laikā Phenjana kritizējusi Seulas atteikšanos risināt sarunas bruņoto spēku starpā par spriedzes mazināšanu.

Korejas pussalā pastiprinājies saspīlējums, kopš Phenjana janvārī veica ceturto kodolizmēģinājumu, bet februārī īstenoja raķetes palaišanu, kas tiek uzskatīta par maskētu ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Aprīlī Ziemeļkoreja trīs reizes nesekmīgi izmēģināja vidēja darbības rādiusa raķeti «Musudan». Šīs raķetes darbības rādiuss tiek lēsts no 2500 līdz 4000 kilometriem.

Šī darbības rādiusa apakšējā robeža ļautu raķetei sasniegt Dienvidkoreju un Japānu, bet augšējā robeža - ASV militārās bāzes Guamā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu