Ēģiptē tiesās žurnālistu savienības vadītāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prokuratūra Ēģiptē pirmdien nolēma nodot tiesai Ēģiptes žurnālistu savienības vadītāju un divus tās valdes locekļus, kuriem oficiāli izvirzītas apsūdzības nepatiesu ziņu izplatīšanā un patvēruma došanā varas iestāžu meklētiem žurnālistiem.

Kairas prokuratūras paziņojumā teikts, ka prāva pret viņiem sāksies sestdien.

Žurnālistu savienības vadītāju Jahju Kalašu un divus tās valdes locekļus svētdienas vakarā vairākas stundas pratināja prokuratūras darbinieki. Pirmdien viņi atteicās iemaksāt drošības naudu, kuras apmērs būtu 10 tūkstoši Ēģiptes mārciņu (898 eiro) par katru, un tika apcietināti policijas iecirknī Kairas centrā, pastāstīja viens no aizturētajiem valdes locekļiem Haleds al Balši un advokāts Sajeds Abu Zeids.

"Mēs atteicāmies maksāt, jo apsūdzības ir saistītas ar ziņu publicēšanu un tai nevajadzētu būt saistītai ar apcietināšanu vai drošības naudu,» sacīja Balši.

Prokuratūra paziņoja, ka trīs apcietinātie pirmdienas vakarā tikuši atbrīvoti bez drošības naudas iemaksāšanas. Notiesāšanas gadījumā viņiem draudētu cietumsods.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» nosodīja gaidāmo prāvu pret šiem žurnālistiem, raksturojot viņiem izvirzītās apsūdzības kā «bīstamu eskalāciju» un daļu no Ēģiptes valdības «drakoniskām» represijām pret runas brīvību.

Jahja Kalašs pirms nepilna mēneša aicināja iekšlietu ministru atkāpties un valsts prezidentu Abdelfatahu al Sisi atvainoties par policijas reidu divu žurnālistu aizturēšanai, kuri tika meklēti par kūdīšanu uz protestiem un bija patvērušies žurnālistu savienības ēkā Kairas centrā.

Varas iestādes noliedz, ka policija ar spēku būtu iegājusi ēkā, un apgalvo, ka policistiem bijis aizturēšanas orderis un viņu darbība iepriekš bijusi saskaņota ar savienības valdes locekļiem. Kalašs vēlāk mēģināja mazināt spriedzi attiecībās ar valdību, atsakoties no prasības prezidentam atvainoties un neatkārtojot prasību iekšlietu ministram atkāpties.

Sisi valdība ir ievērojami ierobežojusi daudzas brīvības, kuras ēģiptieši ieguva pēc 2011.gada tautas sacelšanās, tostarp aizliedzot ielu protestus ar 2013.gadā pieņemtu likumu. Valdība arī vairākkārt paziņojusi, ka Ēģiptes cilvēktiesību situācija nav vērtējama pēc Rietumu standartiem.

Valdību atbalstošie mediji nomelno tās kritiķus un raksturo jebkādu opozīciju vai nu kā valsts nodevību, vai kā slepenu atbalstu ārpus likuma pasludinātajai islāmistu kustībai «Musulmaņu brālība».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu