Zviedrijā no 163 000 patvēruma meklētāju darbu atraduši nepilni 500

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No aptuveni 163 000 cilvēku, kas pagājušajā gadā pieteicās patvērumam Zviedrijā, tikai nepilni 500 atraduši darbu, otrdien ziņo raidorganizācija SVT.

Balstoties uz Zviedrijas nodarbinātības aģentūras un migrācijas dienestu datiem, SVT vēsta, ka darbā izdevies iekārtoties 494 patvēruma meklētājiem, kuri ieradās Zviedrijā 2015.gadā.

Ar migrācijas dienesta akceptu Zviedrijā persona, kura ieradusies ar derīgiem personu apliecinošiem dokumentiem un oficiāli pieteikusies patvērumam, var strādāt, lai gan oficiāla darba vai uzturēšanās atļauja vēl nav saņemta.

Šādas izņēmuma tiesības parasti tiek piešķirtas automātiski, tomēr pagājušajā gadā, strauji pieaugot imigrācijai, tikai trešajai daļai patvēruma meklētāju vecumā no 20 līdz 64 gadiem tika piešķirts viens šāds izņēmums gadā.

«Zviedrijā patvērumam pieteicās neticami liels skaits cilvēku un, lai mēs varētu visus tos reģistrēt, mums bija jāizņem no prioritātēm vairāki uzdevumi,» SVT norādīja migrācijas dienesta amatpersona, piebilstot, ka tostarp malā pabīdīta nodarbinātības joma.

Zviedrijas valdība vēlas nākamajos trīs gados izdot galvenokārt pagaidu uzturēšanās atļaujas, kas pastiprinātu spiedienu uz patvēruma meklētājiem, mudinot viņus meklēt darbu. Pastāvīga uzturēšanās atļauja tiktu izdota pēc pagaidu atļaujas termiņa beigām, ja persona spējīga sevi uzturēt.

Tomēr skaitļi liecina, ka plaisa starp zviedriem un ārvalstīs dzimušajiem iedzīvotājiem laika gaitā, visticamāk, pieaugs.

Aprīlī bezdarba līmenis starp Zviedrijā dzimušajiem bija nokrities līdz 4,7%. Tik zems tas nav bijis, kopš pasauli 2008.gadā satricināja globālā finanšu krīze.

Ārvalstīs dzimušo Zviedrijas iedzīvotāju vidū aprīlī bezdarba līmenis sasniedza 14,9%.

Ilgā gaidīšana uz uzturēšanās atļaujām, līdz pat gadam, padara darba meklēšanu vēl svarīgāku, bet nodarbinātības aģentūrai ir maz iespēju atbalstīt patvēruma meklētājus darba meklēšanā.

«Viņi var būt reģistrēti mūsu bezdarbnieku datubāzē, bet viņiem ir tiesības tikai uz pamatpakalpojumiem, tas ir, izmantot mūsu interneta pakalpojumus un sarunāties ar padomdevējiem. Taču nav programmā bāzētas alternatīvas, tas ir, nav kursu un nav stažēšanās,» SVT norādīja nodarbinātības aģentūras amatpersona.

Citas iniciatīvas Zviedrijā attīstās lēni. Iepriekš šomēnes aģentūra «The Local» vēstīja par 30 gadus vecu IT inženieri Sanu Abdullahu, kura pēc septiņu mēnešu uzturēšanās Zviedrijā atrada darbu ar aģentūras «Sync Accelerator» starpniecību. Aģentūra piedāvā palīdzību biznesa sākšanā sadarbībā ar patvēruma meklētājiem.

«No Sīrijas ierodas daudzi cilvēki, kas ir ļoti talantīgi un ar lielu pieredzi, sevišķi IT jomā. Ir labi izmantot šīs kvalifikācijas, un tas nāks par labu arī Zviedrijai. Es zinu daudzus cilvēkus, kuri grib strādāt, ne tikai mācīties valodu,» «The Local» sacīja Abdullaha.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu