Itālijas tiesa patur spēkā kruīzu kuģa «Costa Concordia» kapteiņa 16 gadu cietumsodu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Florences apelāciju tiesa otrdien paturēja spēkā 16 gadu un viena mēneša cietumsodu, kas piespriests kruīzu kuģa «Costa Concordia» kapteinim Frančesko Sketino par šā kuģa avārijas izraisīšanu Itālijas piekrastē, kurā 2012.gada 13.janvārī gāja bojā 32 cilvēki.

55 gadus vecais Sketino nebija tiesā, kad vadošā tiesnese Gracija d’Onofrio nolasīja spriedumu.

Sketino vēl atrodas brīvībā, un iespējama tālāka apelācija, Itālijas pārpildītie cietumi un dāsnā priekšlaicīgas atbrīvošanas sistēma nozīmē, ka viņš diez vai izcietīs pilnu soda termiņu.

Jau vēstīts, ka tiesa Toskānas reģiona Groseto pilsētā 2015.gada februārī piesprieda Sketino 16 gadu un viena mēneša cietumsodu pēc tiesneša lēmuma, ka Sketino nolaidības dēļ kuģis uzskrēja uz zemūdens klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā.

Avārijas brīdī uz kuģa bija 4229 cilvēki, tai skaitā ap 3200 tūristu. 32 cilvēki gāja bojā, un divu upuru līķi nav atrasti.

Prokurori bija pieprasījuši apelācijā palielināt Sketino cietumsodu līdz 27 gadiem, bet viņa advokāti bija pieprasījuši viņa attaisnošanu.

Sketino tika atzīts par vainīgu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma, katastrofas izraisīšanā, kuģojot pārāk tuvu krastam, evakuācijas aizkavēšanā un kuģa atstāšanā, kamēr tā pasažieri un apkalpe vēl nebija evakuēti.

Tiesa viņam piesprieda arī aizliegumu piecus gadus strādāt par kuģu kapteini un aizliegumu uz mūžu ieņemt valsts amatus.

Prokurori bija pieprasījuši Sketino maksimālo iespējamo cietumsodu uz 26 gadiem un trim mēnešiem. Lai gan piespriestais cietumsods izrādījās mazāks, prokurori paziņoja, ka ir «pilnīgi apmierināti» ar spriedumu.

«Tiesneši pilnīgi pieņēma visas apsūdzības, kuras mēs izvirzījām apsūdzētajam,» teikts prokuroru paziņojumā.

Sketino prāvā apgalvoja, ka kuģa uzskriešanā uz klints vainojama apkalpe un ka ar evakuācijas aizkavēšanu var būt izglābtas cilvēku dzīvības. Sketino arī uzstāja, ka viņš nevis aizbēdzis no kuģa, bet iekritis glābšanas laivā, jo kuģis bija sasvēries nepilnu 90 grādu leņķī.

Sketino arī apgalvoja, ka esot padarīts par vienīgo grēkāzi un bijis mediju rīkotu «raganu medību» upuris. «Es esmu pavadījis pēdējos trīs gadus mediju gaļasmašīnā. Ir grūti nosaukt par dzīvi to, ko esmu pārcietis. Man ir uzkrauta visa atbildība, nerespektējot patiesību vai upuru piemiņu,» sacīja Sketino.

Pieciem kruīzu kuģa «Costa Concordia» avārijas lietā apsūdzētajiem 2013.gada jūlijā tika piespriesti cietumsodi par netīšu slepkavību pēc tam, kad tiesa apstiprināja viņu vienošanās ar apsūdzības uzturētājiem. Sodi tika piespriesti četriem kuģa apkalpes locekļiem un kuģa īpašnieces kompānijas «Costa Crociere» krīžu pārvaldības nodaļas vadītājam.

«Costa Crociere» krīžu pārvaldības nodaļas vadītājs saņēma visgarāko cietumsodu - uz diviem gadiem un 10 mēnešiem. Kuģa viesnīcas direktoram tika piespriests divu gadu un sešu mēnešu cietumsods. Stūrmanis un divi apkalpes locekļi no kuģa komandtiltiņa saņēma cietumsodus no viena gada un astoņiem mēnešiem līdz vienam gadam un 11 mēnešiem.

Eiropā lielākais kruīzu kuģu operators «Costa Crociere» 2013.gadā uzņēmās daļēju atbildību par notikušo, piekrītot samaksāt vienu miljonu eiro lielu soda naudu.

«Costa Crociere» soda nauda jāmaksā saskaņā ar administratīvajām sankcijām, kas Itālijas tiesību aktos tiek vērstas pret kompānijām, kuru darbinieki ir pastrādājuši noziegumu. Sods tika piespriests, apsūdzētajai kompānijai vienojoties ar izmeklētājiem par mīkstinātu sodu, ja tā daļēji atzīs savu vainu. Kompānija vēlējās, lai par pilnībā vainīgu katastrofā tiktu atzīts kuģa kapteinis Sketino.

Katastrofā izdzīvojušajiem, kas noraidīja «Costa Crociere» sākotnējo kompensācijas piedāvājumu, katram tika piešķirta kompensācija 30 tūkstošu eiro apmērā. Starp kompensācijas saņēmējiem bija Moldovas dejotāja Domnika Čemortana, kuru Sketino izklaidēja tieši pirms kuģa uzskriešanas uz klints.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu