Igaunijas ārlietu ministre apšauba Junkera Krievijas vizītes nepieciešamību

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda paudusi šaubas, vai nepieciešama Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera plānotā vizīte Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā, un ieteikusi Junkeram aicināt Krieviju pildīt tās starptautiskās saistības.

«Ja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers nolemj tikties ar Krievijas vadītājiem, tad

es gaidu, ka viņš skaidri paudīs Eiropas Savienības kopējo nostāju par ES-Krievijas attiecībām un pirmām kārtām aicinās Krieviju pildīt tās starptautiskās saistības,

kuras attiecas uz Eiropas drošību un cilvēktiesībām, izbeigt agresiju Ukrainā un nelikumīgo Krimas aneksiju,» Kaljuranda paziņoja aģentūrai BNS.

«Vai Eiropas Komisijas prezidenta piedalīšanās starptautiskā biznesa forumā Sanktpēterburgā ir strikti nepieciešama laikā, kad Eiropas Savienība ir pamatoti noteikusi ekonomiskas sankcijas pret Krieviju, ir cits jautājums,» teica Kaljuranda.

Jau ziņots, ka Junkers jūnijā apmeklēs Krieviju un tiksies ar tās prezidentu Vladimiru Putinu. Tā būs pirmā kādas ES institūcijas vadītāja vizīte Krievijā, kopš ES un ASV 2014.gada martā noteica sankcijas pret Maskavu par Krimas aneksiju un agresiju Ukrainā.

Junkers ir ielūgts un plāno piedalīties Sanktpēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā 16.jūnijā. Šī ikgadējā politiķu, uzņēmēju un domātāju sanāksme bieži tiek raksturota kā Pasaules ekonomikas foruma Davosā Putina versija.

EK preses sekretārs Margaritis Shins ir paziņojis, ka Junkers šajā vizītē «izmantos iespēju, lai nodotu Krievijas vadībai un plašākai sabiedrībai ES redzējumu par pašreizējām ES-Krievijas attiecībām».

Atbildot uz jautājumu, vai Junkeram būs tiešas sarunas ar Putinu, Shins pavēstīja, ka «prezidents Putins arī apmeklēs [forumu] un ir acīmredzams, ka diviem līderim būs jātiekas, jo viņi apmeklē to pašu forumu».

Shins atgādināja, ka Junkers G7 samitā paudis, ka Krievijai noteikto sankciju atcelšana ir atkarīga no Minskas vienošanās izpildes.

Pret šo Junkera vizīti ir ASV, vairākas Eiropas valstis un pat daži viņa personāla darbinieki sakarā ar bažām, ka šī vizīte stiprinās Putina pozīcijas tieši pirms lēmuma par ekonomisko sankciju pagarināšanu pret Maskavu, ziņo žurnāls «Politico».

«Politico», atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem, raksta, ka vairākas valstis, tostarp Lielbritānija, ASV un dažas no Baltijas un Centrāleiropas valstīm, privāti paudušas satraukumu par to, ka Junkera piedalīšanās pasākumā Krievijā ir ar skaidru mērķi spodrināt Putina kā politiķa reputāciju un var tikai atbalstīt Krievijas pozīciju delikātā momentā, kad tiek debatēts par sankciju pagarināšanu.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess pirmdien netieši kritizēja plānoto Junkera vizīti, sociālajos medijos ievietojot saiti uz rakstu, kurā bija detalizēti raksturota kritika, kādu izpelnījusies plānotā vizīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu