Lielbritānijas parlamentārietes slepkava tiesā paziņo: «Nāvi nodevējiem, brīvību Britānijai»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas parlamenta deputātes Džo Koksas slepkava Tomass Meirs sestdien tiesas priekšā pavēstījis: «Nāvi nodevējiem, brīvību Britānijai,» kad viņam Vestminsteras tiesā Londonā tika lūgts nosaukt savu vārdu. Meirs ceturtdien Koksai uzbruka ar nazi un šaujamieroci viņas vēlēšanu apgabalā Jorkšīras novada Birstolas ciemā. Viņš tika aizturēts netālu no uzbrukuma vietas.

Īsajā procedūrā tiesa nolēma Meiru paturēt apcietinājumā. Izmeklēšanu vadošais Vestjorkšīras grāfistes policijas detektīvs Niks Volens sestdien paziņoja, ka Meiram saistībā ar Koksas slepkavību izvirzītas vairākas apsūdzības.

«Mēs vīrieti esam apsūdzējuši slepkavībā, smagu miesas bojājumu nodarīšanā, šaujamieroča glabāšanā ar nodomu nodarīt noziegumu un uzbrukuma ieroča glabāšanā,» pavēstīja Volens. «52 gadus vecais Tomass Meirs no Birstolas šodien tiks saukts pie Vestminsteras tiesas.»

Jau ziņots, ka 41 gadu vecā deputāte Koksa no opozīcijā esošās Leiboristu partijas ceturtdien tika sadurta un sašauta savā vēlēšanu apgabalā Anglijas ziemeļos. Koksa atbalstīja Lielbritānijas palikšanu Eiropas Savienībā (ES) un bija pazīstama ar piedalīšanos kampaņā Sīrijas bēgļu atbalstam.

Šobrīd nav skaidri, kādi bijuši Meira motīvi, tomēr parādījušās ziņas par viņa labēji ekstrēmiem uzskatiem.

ASV pilsoņtiesību aizstāvju organizācija «Southern Poverty Law Center» paziņojusi, ka Meirs atbalstījis ASV bāzētu neonacistu grupējumu «Nacionālā alianse» (NA).

"Saskaņā ar "Southern Poverty Law Center" iegūtiem dokumentiem Meirs desmitiem gadu bijis uzticams Nacionālās alianses (NA) atbalstītājs un NA savulaik bijusi "galvenā neonacistu organizācija Savienotajās Valstīs".

«Southern Poverty Law Center» savā tīmekļa vietnē informējusi, ka Meirs iztērējis vairāk nekā 620 ASV dolāru par NA materiālu iegādi. NA aicināja izveidot valsti tikai baltajiem un iznīdēt ebrejus.

Pilsoņtiesību aizstāvības organizācijas vietnē publicēti divi rēķini par Meira pasūtītiem NA žurnāliem uz adresi Vestjorkšīras grāfistē.

Saskaņā ar «Southern Poverty Law Center» datiem vienā Meira nopirktā rokasgrāmatā bijušas instrukcijas par to, kā izgatavot šaujamieroci no ikdienā pieejamiem materiāliem. Britu mediji citē uzbrukuma aculiecinieku teikto, ka uzbrucēja lietotais šaujamierocis izskatījies «vecmodīgs» vai «mājās izgatavots».

Viens aculiecinieks ziņu aģentūrai «Press Association» pastāstīja, ka šāvējs uzbrukuma laikā vairākkārt saucis «put Britain first» («Lielbritāniju pirmajā vietā»).

Tajā pašā laikā galēji labējā pret imigrāciju noskaņotā organizācija «Britain First» nākusi klajā ar paziņojumu, ka tā «acīmredzami nav iesaistīta» šajā uzbrukumā un «nekad neatbalstītu šāda veida izturēšanos».

Meira brālis Skots Meirs laikrakstam «Daily Telegraph» apgalvojis, ka Tomass «nav vardarbīgs» un nepavisam nav interesējies par politiku.

«Viņam pagātnē ir bijusi psihiska slimība, bet viņš saņēma palīdzību,» sacīja Skots Meirs.

«Daily Telegraph» vēsta, ka Meirs abonējis arī Dienvidāfrikas žurnālu «S.A. Patriot», kuru izdevusi aparteīdu atbalstoša organizācija ar redakcionālu nostāju pret multikulturālismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu