Skotijas premjere: Skotijā varētu notikt jauns neatkarības referendums

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena piektdien paziņoja, ka, ļoti iespējams, Skotija rīkos jaunu referendumu par neatkarību no Lielbritānijas, ņemot vērā britu balsojumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Preses konferencē Glāzgovā viņa pauda apņēmību panākt vēl viena referenduma sarīkošanu, jo vēlas, lai Skotija būtu ES sastāvā.

Stērdžena norādīja, ka viņa tur Skotu Nacionālās partijas (SNP) solījumu apsvērt vēl viena referenduma rīkošanu, «ja notiek ievērojamas un nozīmīgas izmaiņas apstākļos» salīdzinājumā ar 2014.gadu, kad notika pirmais Skotijas neatkarības referendums, kurā 55% balsotāju atbalstīja palikšanu ES sastāvā. Šādu izmaiņu piemērs ir gaidāmā Skotijas izstāšanās no ES pret pašas gribu.

«Domāju, ka neatkarības referendums šobrīd ir ļoti iespējams, tomēr es arī domāju, ka ir svarīgi arī nesteigties, lai apsvērtu visus soļus un rīkotu apspriedes, arī tādēļ, lai novērtētu Eiropas Savienības atbildi uz Skotijas vakardienas balsojumu,» viņa norādīja.

62% balsotāju Skotijā ceturtdien atbalstīja Lielbritānijas palikšanu ES, un Stērdžena uzsvēra, ka ir «demokrātiski nepieņemami izvilkt» Skotiju ārpus ES pret tās gribu.

Premjerministre aicināja Skotijas valdību pilnībā iesaistīties diskusijās starp Lielbritāniju un ES, atklājot, ka centīsies vest tiešas sarunas ar citām bloka dalībvalstīm.

«Ja [Skotijas] parlaments nolems, ka otrs referendums ir labākais vai vienīgais veids, kā aizsargāt mūsu vietu Eiropā, tam ir jābūt iespējai to rīkot,» viņa paziņoja.

«Lai aizsargātu šo pozīciju, mēs sāksim gatavot likumus, kas vajadzīga jauna neatkarības referenduma rīkošanai,» piebilda Stērdžena.

Skotija nevar sarīkot neatkarības referendumu bez Lielbritānijas parlamenta piekrišanas.

Neatkarību atbalstoši Skotijas biznesa līderi arī ir aicinājuši Skotijas valdību sākt sarunas ar ES.

«Skotijas valdībai būtu nekavējoties jāsāk sarunas ar ES, lai Skotija paliktu ES [sastāvā], par ja pārējā Apvienotā Karaliste izstātos, un noskaidrotu jautājumu par to, ka Skotija arī turpmāk būtu [ES] dalībvalsts, mantojot Apvienotās Karalistes dalību ES gadījumā, ja referendumā Skotijā tiktu nobalsots par neatkarību,» sacīja Skotijas neatkarību atbalstošās uzņēmēju organizācijas «Business for Scotland» («Bizness Skotijai») vadītājs Gordons Makintairs - Kemps.

Jau ziņots, ka, pēc provizoriskajiem rezultātiem, ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu