Pēc Brexit referenduma Francija un Vācija paver ceļu «divu ātrumu» Eiropai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) divas lielākās valstis Francija un Vācija pēc «Brexit» referenduma ierosinājušas plašas reformas ES trīs jomās - drošībā, migrācijā un ekonomikā, liecina pirmdien internetā publiskotais deviņu lappušu garais dokuments. Dokumentā abu valstu ārlietu ministri paziņojuši, ka reformas būtu jāveic pat tad, ja visas ES valstis tās neatbalstīs, tādējādi paverot ceļu «divu ātrumu» Eiropai.

«Mums jāatzīst, ka dalībvalstis atšķiras savos ambīciju līmeņos (..), kad runa ir par Eiropas integrācijas projektu,» norādījis Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero un Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Attiecībā uz drošību Francija un Vācija ierosinājušas stiprināt pastāvīgās ES militārās struktūras ar «pastāvīgu civilo un militāro pavēļu ķēdi», gatavībā izvietot ātrās reaģēšanas spēkus, kā arī stiprināt jūras spēkus.

Reformas paredz arī izveidot platformu pretterorisma informācijas apmaiņai, izveidot ES civilās aizsardzības korpusu un ilgtermiņā saskaņot krimināllikumus, kas attiecas uz terorismu un organizēto noziedzību.

Brexit referenduma rezultāti

Runājot par migrāciju, Parīze un Berlīne ierosinājušas pieņemt kopīgus noteikumus par patvēruma piešķiršanu, bēgļiem un migrāciju, balstoties uz principu - «mūsu pilsoņi sagaida, ka mēs noteikti atgūsim kontroli pār savām ārējām robežām, saglabājot Eiropas vērtības».

Tas nozīmē nostiprināt un attīstīt ES aģentūras, kas nodarbojas ar patvēruma meklētājiem un robežu pārvaldību, izveidot pastāvīgu un saistošu sistēmu ienākošo patvēruma meklētāju sadalei pa ES valstīm un citus pasākumus.

Dokumentā arī aicināts palielināt palīdzību imigrantu izcelsmes valstīm, palielināt ES līdzekļus nelegālo imigrantu deportēšanai un noteikt ieceļošanas nosacījumus tā dēvētajiem ekonomiskajiem imigrantiem.

Vācijas un Francijas ierosinātās ekonomikas reformas galvenokārt attiecas uz eirozonu.

Abas valstis piedāvājušas noteikt 2018.gadu par gala termiņu, līdz kuram jāizveido kopīgs fonds, kas atbalstītu investīcijas krīzes smagāk skartajās ES dalībvalstīs. Ierosināts arī pielikt lielākus pūliņus nodokļu likmju un labklājības standartu saskaņošanā un izvirzīt kopīgus mērķus enerģētikā, izpētē un informācijas tehnoloģiju jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu