Latvieši Lielbritānijā pēc referenduma sūdzas par naidīgu attieksmi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc Lielbritānijā notikušā referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) tur dzīvojošie latvieši atzīst, ka nākas sastapties ar naidīgu attieksmi, un daži pat secina, ka tik naidīgu attieksmi līdz šim nav pieredzējuši, pirmdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Klajš rasisms, ksenofobija un naida runa - pēc referenduma Lielbritānijā jau ikdienišķi uz ielas, sabiedriskajā transportā, restorānos, darba vietās un pat skolās svešiniekiem tiek ieteikts krāmēt mantas un pazust.

Imigrantu pārdzīvojumi ir tik apjomīgi, ka izveidota pat speciāla domubiedru grupa sociālajā tīklā «Facebook». Tajā aprakstīti dažādi nepatīkami starpgadījumi: «Pavecāka kundze sajūsmināti sacīja poļu sievietei ar mazuli izkāpt no autobusa un sakrāmēt mantas», «Draugs vakar redzēja, kā austrumeiropiešiem tika likti šķēršļi iekļūšanai metro ar saucieniem «Dodieties uz savām valstīm!»», ««Tesco» veikalā dzirdēju - šī ir Anglija, ārzemniekiem ir dotas 48 stundas laika, lai pazustu», «Es vēlos britu viesmīli, nesūtiet pie mana galdiņa kādu eiropieti», «Man bija poļu pacients Northemptonā, kurš ticis piekauts un ir sasista galva, nākot mājās pēc darba».

Pēc referenduma daļa britu cerēja, ka robežas tiks slēgtas nekavējoties un tiks sākta iebraucēju sūtīšana atpakaļ. Anglijas pilsētas Spaldingas konsultāciju un tulkošanas biroja vadītāja Laima Brencs, kas ikdienā palīdz latviešu imigrantiem, vērtē - referendums angļiem ir devis iluzoru visatļautības sajūtu izturēties publiski nicinoši.

«Man uz raudienu velk. Tādi komentāri kā - «Pako savas somas un brauc atpakaļ, no kurienes esi nācis!» Pat kolēģi, ar kuriem esam bijuši gadiem ilgi draudzīgi, atļaujas pateikt - «Nu, tu jau pabeidzi krāmēt somu?»,» stāstīja Brencs.

Konsultāciju un tulkošanas birojā visas dienas pēc referenduma tiek saņemti palīgā saucieni no latviešiem, kuri cieš no angļu kaimiņu naida runas. Netiekot šķiroti pat bērni.

«Viņi saka bērniem - pazūdiet no ielas, ejiet krāmēt mantas, jūs tik un tā tūlīt deportēs. Pats fakts, ka bērnus aizdzen no ielas, sētas, kur viņi parasti spēlējas. Tās ir viņu mājas, viņi te ir piedzimuši,» komentēja Brencs.

Tik lielu naida noziegumu pieaugumu Lielbritānijā dzīvojošie imigranti no Austrumeiropas piedzīvojot pirmo reizi.

Bostonas iedzīvotājs Mairis Alksnītis atzīst, ka pats personīgi nav ar to saskāries, bet viņš zināja stāstīt par šādu piemēru. «Vienai meitenei, kura pa pilsētu gāja ar kreklu ar uzrakstu «Latvija», kāds anglis pēkšņi sācis «braukt virsū»,» stāstīja Alksnītis. Bostonā ir viens no augstākajiem par izstāšanos no ES nobalsojušo iedzīvotāju rādītājiem - to atbalstījuši vairāk nekā 70%.

Šā brīža emocionālā spriedze biedē arī Jorkšīras novadā dzīvojošo latvieti Ilonu Vinduli.

«Man būtu ļoti sāpīgi to dzirdēt, jo man ir mazi bērni. Es gribētu praktisko informāciju zināt, kur man vērsties, ko man darīt, vai mēs varam vērsties vēstniecībā, vai ir kāds telefons. Tas ir pašaizsardzības jautājums, lai es varētu sevi un savu ģimeni aizsargāt,» uzskata Ilona.

Naida runa Lielbritānijā ir sodāms noziegums, tāpēc visiem tiek ieteikts vērsties ar iesniegumu policijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu