ASV Augstākā tiesa atzīst Teksasas abortu ierobežošanas likumu par antikonstitucionālu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA

ASV Augstākā tiesa pirmdien lēmusi, ka Teksasas štata likums, kas ierobežo abortu veikšanu, ir pretrunā konstitūcijai. Aktīvisti, kas atbalsta sieviešu tiesības veikt abortus, paziņojuši, ka šis ir nozīmīgākais lēmums, kāds pieņemts vairāku desmitgažu laikā.

ASV Augstākā tiesa atzina, ka 2013.gadā ar republikāņu atbalstu pieņemtais likums rada nepamatotu slogu ārstiem, kas veic abortus, un klīnikām, kur tas tiek darīts, un pārkāpj sieviešu konstitucionālās tiesības veikt abortu.

Augstākās tiesas spriedums ietekmēs miljoniem sieviešu visā ASV, jo Teksasas likums ņemts par paraugu līdzīgiem likumiem citos štatos.

2013.gadā pieņemtais likums paredz nesamērīgi stingrus noteikumus štata klīnikām, kā rezultātā to skaits sarucis no 41 līdz 19.

Likuma kritiķi apgalvoja, ka tas pieņemts ar mērķi ierobežot legālās aborta veikšanas iespējas.

Augstākā tiesa secināja, ka daudzās prasības, kuru izpildi prasa likums, tikai mazliet vai nemaz nav vairojušas sieviešu drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu