Foto: Mācības alā ierīkotā skolā Sīrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijā jau vairāk nekā piecus gadus plosās karš, kas aizsākās kā miermīlīgi protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, bet pārauga starptautiskā militārā misijā, kā arī cieši saistīts ar teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» izplešanos. Kara postaža nepanesamas padarījusi Sīrijas bērnu skolas gaitas - daudzviet mācības notiek alās un bunkuros, baidoties no sprādzieniem, uzbrukumiem un kara lidmašīnu mestajām bumbām.

Lielā daļā valsts bērnu izglītošana izvērtusies par skolotāju personīgu iniciatīvu, jo trūkst gan drošu vietu skolu darbībai, gan arī mācību materiālu un citu pašsaprotamu sīkumu.

Idlibas provincē Sīrijas ziemeļrietumos opozīcijas kontrolētajā Tramlas ciematā skola ierīkota īstā alā. Katru dienu alā pa nelielu caurumu zemē ierodas desmitiem bērnu, lai piedalītos stundās. Alā ienesti soli, galdi un paklāji.

Skolēns Ali Kaleds Stoufs stāsta, ka ik rītu alā ierodas uz četrām stundām. Viņš apgūst tādus priekšmetus kā arābu un angļu valoda, matemātika un reliģija.

«Jā, mācības notiek alā. Apstākļi nav tie labākie, bet skolotājs un viņa sieva pret mums izturas ļoti labi. Stundu laikā mēs sēžam uz zemes. Nereti mēs lāgā neko neredzam, jo alā ir visai tumšs,» stāsta 14 gadus vecais pusaudzis.

Skolotājs Mohameds, kurš Tramlā ieradies no kaimiņos esošās Hamas provinces, improvizēto skoliņu atvēris pēc savas iniciatīvas. Uz viņa stundām nāk 100 bērni, pārsvarā bēgļi, kuri, karadarbības spiesti, ieradušies no citām apdzīvotām vietām ārpus Tramlas.

Mohameds sūdzas, ka lietainā laikā «skola» applūst. Šādās reizēs mācības tiekot noturētas alas ārpusē uzslietā teltī. Ikdienā mācībām lietot telti viņš nevēlas drošības apsvērumu dēļ. «Mēs ticam, ka šī ala ir drošāka vieta reizēs, kad notiek uzlidojumi. Pie tam visi bērni tad ir drošībā vienkopus,» viņš stāsta.

Idlibas provincē, kurā spēcīgas pozīcijas ir tādām nemiernieku grupām kā «Nusra Front», regulāri cieš Sīrijas valdības un tās sabiedrotās Krievijas spēku uzlidojumos.

Cita tuvējā skola Marat al Numanas pilsētiņā ir teju pilnībā nopostīta uzlidojumos un ēkas sienas caururbušas lodes. Tur stundas tiek aizvadītas dažās nelielās telpās ēkas daļa, kas uzbrukumos cietusi vismazāk. Skolotāji cer, ka šajā daļā ēka vēl ir droša. Mācības skolā apmeklē 250 skolēni.

«Karš milzīgi ietekmējis izglītību. Vairums skolu, ja nav iznīcinātas pilnībā, ir nopietni cietušas. Lielākos draudus rada kara lidmašīnas un uzlidojumi. Bērnus tas uztrauc,» stāsta skolu pārraugs Abdulfatifs al Rahoums.

Saragibas pilsētā skola ierīkota autofurgonā. Lielas grūtības gan šajā skolā, gan pārējās sagādā arī grāmatu un mācību materiālu trūkums. Skolotāji stāsta, ka viņi lielākoties izmanto labdarības iestāžu sarūpētas grāmatas. Vai arī mācību materiālus, kas ievesti no kaimiņos esošās Turcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu